Jordy Zuidam is een voormalig Nederlands profvoetballer. Zijn voorkeur in het veld ging uit naar het middenveld maar inmiddels is hij directeur bij FC Utrecht. Dit is Jordy Zuidam in een notendop. 

De voetbalcarrière van Jordy Zuidam

Zuidam begon zijn voetbalcarrière bij SV Houten en later VV RUC. Daarna heeft Zuidam ook nog gespeeld voor Go Ahead Eagles, FC Zwolle en FC Utrecht en later nog een keer bij Go Ahead Eagles. Bij FC Utrecht won hij de KNVB Beker. In het seizoen van 2010/11 speelde Zuidam profvoetbal voor RBC Roosendaal. Dat was zijn laatste jaar in de profvoetbalwereld op het veld. Nadat Zuidam zijn profcarrière had afgerond speelde hij nog wel twee seizoenen bij de Zaterdag Topklasse voor vv Katwijk en later nog een seizoen in de Zondag Eerste Klasse bij V.V. De Meern. 

Zuidam bij FC Utrecht 

Ondanks dat Zuidam was gestopt met zijn voetbalcarrière kon hij toch niet wegblijven bij de sport. Daarom ging hij vanaf het seizoen 2013/2014 aan de slag als hoofd scouting bij FC Utrecht. In 2017 werd bekend gemaakt dat hij als directeur voetbalzaken van de club verder zou gaan. Zuidam over zijn nieuwe functie: ,,Ik heb me altijd een beetje verzet tegen het gemak waarmee oud-spelers worden benoemd in bestuursfuncties. Zo van: ‘je hebt honderd duels gespeeld, dus word je technisch directeur’. Niet dat ik zeg dat die mensen niet capabel zijn, maar om me te onderscheiden, heb ik vier jaar lang Sport en Business Management gestudeerd. Gevolgd door een hbo-opleiding Topsportmanagement bij de VVCS. Omdat ik vind dat je als bestuurder kennis moet hebben van processen en moet snappen hoe bedrijven in elkaar steken. En natuurlijk helpt uiteindelijk je ervaring als voetballer mee.’’

Zuidams visie op FC Utrecht

Zuidam schreef een voetbalvisie voor FC Utrecht: Het publiek van FC Utrecht wil niet dat het elftal in stadion Galgenwaard ‘met de kont op de zestien’ speelt. Dus zoek je spelers die de dynamische manier van voetballen kunnen belopen en uitvoeren. Talenten uit de eigen kweek die de potentie hebben om zich die speelwijze eigen te maken, of spelers die al hebben bewezen het te kunnen maar elders een krasje hebben opgelopen.’’

Over de selectie van 2021 zei Zuidam: “Aan salarissen kost die selectie een aantal euro”, erkent Zuidam. “Maar voor transfers was geen budget. Elke speler die is gekomen, was transfervrij.” Het heeft wel geleid tot een grote selectie. Maar niet te groot, vindt Zuidam. “Je wilt meerdere systemen kunnen spelen en er moet voldoende concurrentie zijn. Daarna ga je zoeken naar de juiste afstemming. Het gaat erom dat de kwaliteit van de selectie zo hoog mogelijk is, en dat moet dan vertaald worden naar het beste elftal”. Zuidam zegt dit omdat de prestaties van FC Utrecht nog niet zo dendert waren. Hij vervolgt: “Van de negen keer dat we gelijk gespeeld hebben, hadden we er op basis van de kansen zeker zes moeten winnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *