Scheenbeschermers, echt fijn zitten ze niet, maar ze zijn wel belangrijk en verplicht. Maar wellicht wil je daarom juist zo klein mogelijke scheenbeschermers hebben en vraag je je af wat de minimale afmeting is van scheenbeschermers in het voetbal zoals de reglementen van de KNVB voorschrijven. In dit artikel vertellen we je alles over de eisen die gesteld worden aan scheenbeschermers.

Over scheenbeschermers schrijft de KNVB in de reglementen: ,,Deze moeten zijn gemaakt van geschikt materiaal om afdoende bescherming te bieden en moeten zijn bedekt door de kousen.” In veel gevallen worden scheenbeschermers van kunststof of hard plastic gemaakt.

Zijn scheenbeschermers verplicht?

Het antwoord is simpel: ja, dat zijn ze. De KNVB stelt dat het dragen van scheenbeschermers in het veldvoetbal tijdens wedstrijden altijd verplicht is. Zonder scheenbeschermers mag je niet spelen. Als je tijdens de wedstrijd er per ongeluk één verliest, dan moet je deze weer aandoen voor de volgende hervatting van het spel.

Daarnaast adviseert de KNVB dringend om scheenbeschermers ook tijdens trainingen te dragen. Dat is weliswaar niet formeel verplicht, maar wel dringend geadviseerd.

Wat is de minimale afmeting van scheenbeschermers? Hoe klein mogen ze zijn?

Op deze vraag geeft de KNVB in de reglementen geen duidelijk antwoord. Er wordt alleen gesteld dat ze moeten zijn bedekt door kousen, maar het is dus toegestaan om kleinere losse scheenbeschermers te dragen. Je kunt deze bijvoorbeeld hier kopen.

Fijne scheenbeschermers

Waarom moet je scheenbeschermers dragen?

Scheenbeschermers zijn, zoals de naam al zegt, bescherming van je schenen. Het beperkt nu eenmaal letselschade. Ook met scheenbescherming kun je een been breken, maar dan wordt de ernst in veel gevallen beperkt. Ook ten aanzien van verzekering en de vergoeding kan dit van belang zijn. Zonder scheenbeschermers loop je het risico zwaarder geblesseerd te raken en dus langer uit de roulatie te zijn.

Wat voor soorten scheenbeschermers zijn er?

Je hebt tegenwoordig verschillende soorten scheenbeschermers. Je hebt scheenbeschermers met een klittenbandsluiting, maar ook zogenaamde sleeves die je om je kuiten heentrekt. En je hebt losse scheenbeschermers.

Welke maat scheenbeschermers heb ik nodig?

Grofweg kun je gemiddeld gezien onderstaande maattabel aanhouden voor volwassen scheenbeschermers:

XS140 – 150 cm
S150 – 160 cm
M160 – 170 cm
L170 – 180 cm
XL180 – 200 cm

Zijn scheenbeschermers ook nodig in zaalvoetbal?

Ja, ook in het zaalvoetbal is het sinds enige tijd verplicht om scheenbeschermers te dragen. We zien wel dat daar relatief veel spelers met kleinere scheenbeschermers spelen.