Paris Saint Germain is met afstand de grootste Franse club van dit moment. Dankzij de vele kapitaalinjecties van de rijke eigenaren heeft deze ploeg een selectie waar je u tegen zegt. De Parijse club voetbalt bovendien in een karakteristiek shirt, waar je in dit artikel alles over leest.

Veel van de beste voetballers van dit moment spelen voor dit team. Kijk maar eens naar de aanval van dit team: Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé. Daar is menig Europees topteam jaloers op. Doordat zulke grote sterren voor Paris Saint Germain spelen of hebben gespeeld, is het shirt van dit team enorm populair over de hele wereld. Menig voetbalfan heeft een shirt gedragen van één van de iconische spelers die voor deze Franse club hebben gespeeld. Bekende oud-spelers van dit team zijn onder meer Zlatan Ibrahimovic, Ronaldinho, Edison Cavani, Thiago Silva, Angel di Maria, Paul Le Guen en diverse anderen. Zo lang dit team het zo goed blijft doen in de Champions League, en de rijke eigenaren sterren blijven kopen, zal de verkoop van hun shirts het goed blijven doen. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter het shirt van Paris Saint Germain? Aan de hand van de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsor vertellen we je alles wat je moet weten over dit shirt.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Paris Saint Germain?

Paris Saint Germain wordt ook wel PSG genoemd. Dit is een relatief jonge club, aangezien deze Parijse voetbalclub pas in 1970 werd opgericht. Een groep zakenmannen vonden dat er in de hoofdstad van Frankrijk een groot team moest worden opgericht. Daarom werden twee clubs samengevoegd: Parijs FC en Stade Saint-Germain. Zij vormden samen Paris Saint Germain. Rood, wit en blauw zijn altijd de kleuren van dit team gebleven, maar de verdeling op het shirt was per seizoen anders. Zo overheerste rood op het eerste shirt uit het seizoen 1970/1971. Op het shirt uit het seizoen 1974/1975 liep er een blauwe streep door het midden en werd de rest van het shirt omgeven door rood. Vanaf het seizoen 1975/1976 was het juist andersom en was blauw de dominante kleur. In de jaren 80 was juist wit de meest overheersende kleuren. Sinds de jaren 90 is blauw de dominante kleur gebleven, hoewel wit en rood beide nog aanwezig zijn op het shirt. Sinds 2001 is de overstap gemaakt van licht naar donker blauw.

Waar staan de kleuren van het shirt van PSG voor?

Paris Saint Germain speelt sinds de oprichting in 1970 in shirts die de kleuren blauw, rood en wit bevatten. De club heeft expres voor deze kleuren gekozen omdat dit de kleuren zijn van Parijs. Het rood en blauw refereren aan Lafayette en Jean Sylvain Bailley, terwijl het wit refereert naar zowel de Franse monarchen als Saint-Germain-en-Laye. Bijkomend voordeel is dat blauw, wit en rood contrasteren met het groen van het veld, zodat alle spelers goed zichtbaar zijn. Sinds het seizoen 2001/2002 is er gekozen voor donker blauw in plaats van licht blauw. Dit laat het tenue er wat moderner en stijlvoller uitzien.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Paris Saint Germain?

Op de linkerborst van het shirt is het logo van de club te zien. Het clublogo is boven het hart geplaatst. Dit symboliseert clubliefde en moet de spelers inspireren om zich met heel hun hart in te zetten voor de club. Op het logo zie je de Eiffeltoren, één van de bekendste toeristische attracties en icoon van Parijs, in het rood en blauw weergegeven. Het decoratieve fleur-de-lys symbool is een referentie naar het wapenschild van Saint-Germain-en-Laye. Op de rechterborst is het logo van de ontwerper van het shirt te zien.

Welke shirtsponsors heeft Paris Saint Germain door de jaren heen gehad?

Frankrijk was één van de eerste voetbalcompetities waarbij shirtsponsor toegestaan werden. Vanaf het seizoen 1973/1974 was RTL de shirtsponsor van Paris Saint Germain. Vanaf het seizoen 1986/1987 waren er zelfs tweede shirtsponsors te zien naast RTL. In het seizoen 1986/1987 was dit Canal +, in het seizoen 1989/1990 was dit TDK en in het seizoen 1990/1991 was dit Alain Afflelou. Ook Müller en Tourtel zijn nog een tijdje de tweede shirtsponsor geweest. RTL bleef tot en met het seizoen 1990/1991 de hoofdsponsor. Hierna nam Commode C het over. In het seizoen 1994/1995 was Seat voor één seizoen het shirtsponsor. Het seizoen hierop werd Opel het shirtsponsor. Dit automerk bleef het shirtsponsor tot en met het seizoen 2001/2002. Hierna nam Thomson het over tot het seizoen 2006/2007. Fly Emirates werd vervolgens het shirtsponsor. Meer dan een decennium bleven zij het shirtsponsor, tot en met het seizoen 2018/2019. Hierna was ALL drie seizoenen lang het shirtsponsor. Vervolgens nam Qatar Airways het over. Door de jaren heen hebben Le Coq Sportif, Pony, Adidas en Nike het shirt van deze club ontworpen.

Wil jij het karakteristieke shirt van PSG in je bezit krijgen? Of wellicht het trendy warming up shirt? Bestel ze dan eenvoudig en snel hieronder.