Neal Petersen is een Nederlandse sportjournalist die zowel op televisie, radio, internet als in de geschreven pers te vinden is. Petersen wordt gezien als één van de pioniers van de internetsportjournalistiek in Nederland. Daarvoor richtte hij sinds 2012 verschillende soorten platforms op. Daarvan zijn SportAmerika en FC Afkicken de bekendste namen. Tegenwoordig is hij gastheer van verschillende internetshows en is hij in diverse podcasts te horen. Daarnaast is hij nog altijd bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe mediaconcepten, vooral met betrekking tot sport.

Begin met Sport Amerika

Neal Petersen vergaarde zijn eerste bekendheid in de sportjournalistiek al in 2010. Destijds richtte hij de website SportAmerika.nl op. Deze site is nog altijd actief en richt zich, zoals de naam doet vermoeden op sport in de Verenigde Staten. De website groeide al snel uit tot het grootste platform met betrekking tot Amerikaanse sporten in Nederland en België. Naast de website verscheen er ook enige tijd een online magazine, waren er internet-tv-shows en zijn er verschillende podcasts aan het platform verbonden. Het team van Sport Amerika groeide al snel uit tot meer dan 50 medewerkers.

Werk voor andere media

Naast Sport Amerika was Petersen ook actief in andere media. Zo was hij hoofdredacteur van het blad BeNe League Magazine, met een oplage van 30.000 stuks. Ook ging hij aan de slag bij het bedrijf Infostrada Sports waar hij de leiding kreeg over verschillende televisieprogramma’s. Deze werden online, maar ook op zenders als SBS6, RTL7 en Sport1 uitgezonden. Op die manier kwam hij ook meer in aanraking met televisie. Dit vormde ook de aanleiding om een nieuw online platform te vormen om de internetjournalistiek op het gebied van sport in Nederland verder te ontwikkelen.

FC Afkicken en zustershows

Vanaf 2015 begon Petersen met internet televisie. Dat gebeurde onder andere met FC Afkicken een voetbalpraatprogramma dat via YouTube werd uitgezonden. Het programma vergaarde al snel bekendheid onder een grote groep fans. Daardoor werden ook al snel verschillende zusterprogramma’s gelanceerd, onder andere over buitenlandse competities en de Nederlandse eerste divisie. FC Afkicken kwam ook op FOX Sports terecht. Op die zender was Petersen ook al actief als presentator van UFC uitzendingen. Bovendien schoof hij vaak aan bij uitzendingen rond de NFL.

Shows en podcasts

Naast FC Afkicken bestaat het platform van online voetbaljournalistiek van Petersen tegenwoordig uit tientallen programma’s en podcasts. Daarin zijn verschillende bekende figuren uit de media- en sportwereld te horen, maar krijgen ook nieuwe talenten een kans om zich te ontwikkelen. Onder het platform zijn ook de podcasts en shows van Sport Amerika gevangen.