Rik Elfrink is een Nederlandse clubwatcher. Hij volgt PSV voor het Eindhovens Dagblad sinds 2011. Sindsdien is Elfrink uitgegroeid tot een van de belangrijkste en meest gerespecteerde voetbaljournalisten van Nederland. Elfrink werd geboren in 1977 in St. Isidorushoeve. Hij heeft drie kinderen en woont in het Brabantse Nuenen.

Wat deed Rik Elfrink voor zijn carrière als sportjournalist?

Rik Elfrink werd geboren in 1977 in St. Isidorushoeve in Twente. Na het behalen van zijn middelbare school diploma koos hij ervoor om rechten te gaan studeren in Nijmegen. In de jaren negentig verhuisde de clubwatcher naar Eindhoven. Hij begon op zijn 21ste in het bedrijfsleven bij de Rabobank. Hij bleef niet lang hangen bij de Rabobank. Hij vertelde in 2011 aan het AD: “Als 21-jarig ventje kwam ik bij de Rabobank te werken als jurist; daar zag ik mensen boterhammen eten met mes en vork. Hele aardige lui werkten er, echt, maar dat stond wat ver van mij vandaan. Ik ben gewoon een Tukker hè, een boerenpummel.”

Hoe belandde Elfrink bij het Eindhovens Dagblad?

Na acht jaar bij de Rabobank kwam Rik Elfrink bij het Eindhovens Dagblad terecht. Bij deze krant mocht hij korte verhalen schrijven over wielerwedstrijden. Hij ontdekte hier zijn grote passie voor het schrijven. Na een jaar werd de clubwatcher aangenomen bij het ED en hij werd geplaatst bij de economieredactie door zijn studie-achtergrond en werkervaring. Op deze redactie werd Elfrink uiteindelijk chef. In 2011 begon hij zijn positie als clubwatcher voor PSV. Hij vertelde over het belang van zijn rol in een interview met het AD in 2011: “PSV is écht van mensen zelf. Honderdduizenden mensen hebben er een mening over. Dus daar moet je heel zorgvuldig over schrijven. De club heeft 107 jaar geschiedenis en de uitstraling van een grote multinational. De externe druk en het krachtenveld kunnen daardoor enorm zijn.”

Hoe werd Elfrink clubwatcher van PSV?

Elfrink startte in 2011 zijn carrière als clubwatcher bij de Eindhovense voetbalclub PSV. De journalist ging van start zonder netwerk en een leeg notitieblok. Tegenwoordig werkt hij voor het Eindhovens Dagblad als PSV-watcher en is hij uitgegroeid tot een van de grootste en meest gerespecteerde voetbaljournalisten in Nederland.

Wat is er bekend over de sportcarrière van Rik Elfrink?

De voetbalwereld was niet volledig nieuw voor de geboren Tukker. Het competitieve van de baan als clubwatcher sprak hem namelijk erg aan. Vroeger was hij als voetballer namelijk ook bereid om diep te gaan in de sport. Helaas maakte een kapot scheenbeen deze droom als profatleet kapot. Hij zette zijn carrière als sporter vervolgens voort als wielrenner en hij eindigde zelfs als zevende op het NK Tijdrijden. Daarnaast werd de voetbaljournalist ook vijfde in de halve marathon in Eindhoven.

Hoe ziet het werk van een clubwatcher bij PSV eruit?

Maar wat betekent het werk als PSV clubwatcher eigenlijk? Het werk houdt in dat Elfrink elke dag moet volgen wat er gaande is bij de Eindhovense voetbalclub. Zo is hij elke dag bezig met telefoontjes plegen en stukken typen voor de krant. Hij vertelde in 2021 aan het AD over zijn drukbezette baan: “Ik heb ongeveer vijf vakantiedagen per jaar, maar daar klaag ik niet over, ik vul mijn baan op deze manier in. Hoeveel tijd ik in PSV steek? Het laat zich niet in uren uitdrukken; soms ben ik er bijna 24 uur per dag mee bezig. Nee, een sociaal leven heb ik niet echt. Als ik op het terras zit met een leuke vrouw en Luuk de Jong wordt verkocht, moet ik toch aan de bak. Ja, dan moet dat verhaal op de site.”

Hoeveel volgers heeft Rik Elfrink op Twitter?

Rik Elfrink schrijft dagelijks voor het Eindhovens Dagblad en website. Daarnaast is hij ook druk met het opnemen van podcasts en het maken van video’s. De voetbaljournalisten heeft op Twitter maar liefst 75.000 volgers en ook op andere sociale media kanalen, zoals Instagram, LinkedIn en Facebook heeft hij veel fans die graag zijn mening horen.