Estadio Santiago Bernabéu, wordt kortweg ook wel Bernabéu genoemd. Het is het stadion van Real Madrid in Madrid. Het is een enorm stadion die sinds de laatste aanpassingen een capaciteit heeft van wel 81044 toeschouwers. 

De bouw van Bernabéu

De bouw van het stadion is in 1944 gestart en het werd voltooid in 1947. Het had toen nog de oude naam van het stadion van Real Madrid genaamd Nuevo Estadio Chamartin. Ter ere van clubpresident Santiago Bernabéu werd de naam veranderd in 1955. Door de jaren heen kreeg het stadion wat veranderingen en aanpassingen. In 1982 was de laatste echt grondige renovatie gedaan. Dit werd speciaal gedaan voor het WK voetbal van 1982, dat werd gehouden in Spanje. Ze wilde eigenlijk het stadion van Real Madrid in 2014 ombouwen tot een ware moderne voetbaltempel. De grote plannen werden echter afgekeurd door het stadsbestuur. Maar na wat aanpassingen kreeg de club in 2016 toch groen licht om het stadion om te vormen. Er zal onder meer een verschuifbaar dak komen maar het aantal zitjes zal wel hetzelfde blijven. 

De enige echte Santiago Bernabéu

Het stadion van Real Madrid is dus vernoemd naar de enige echte Santiago Bernabéu Yeste. Voor Real Madrid was hij een van de uitzonderlijk belangrijke mensen in de geschiedenis van de Spaanse voetbalclub. Real was toen nog de tweede Madrileense club maar Bernabéu wist het tot de meest succesvolle club in Spanje en Europa te maken. Het is dus niet gek dat er een stadion naar hem vernoemd is. Nu vraag je je wellicht of hoe Bernabéu het voor elkaar wist te krijgen om Real Madrid zo succesvol te maken. Ten eerste begon Bernabéu zelf ook aan zijn voetbalcarrière in het begin van de twintigste eeuw. Hij hielp zelfs bij het maken van het veld en de schuttingen. Op zijn zeventiende speelde hij al in het eerste elftal. Daar scoorde hij meer dan 200 doelpunten en was hij daarnaast ook jarenlang aanvoerder. Hij stopte met voetballen in 1927. Daarna was hij directeur van Real en later ook nog assistent trainer en hoofdtrainer van het eerste elftal. In 1936 brak echter de Spaanse burgeroorlog uit en moest hij stoppen met professioneel voetbal en soldaat worden. Hij was soldaat in het fascistische leger van Franco. Toen Bernabéu na de oorlog terug wilde keren naar het betaald voetbal kwam hij er achter dat er niet veel was overgebleven was van het stadion. Het stadion zag er armoedig uit omdat er trofeeën waren gestolen en medewerkers waren verdwenen of natuurlijk waren gedood in de oorlog. Bernabéu besloot om het stadion weer op te bouwen. Het stadion van Real Madrid kreeg geen hulp bij het wederopbouw 

Hij contacteerde de betrokken mensen, spelers en leden zodat ze allemaal weer bij elkaar zouden komen. Voor een lange tijd waren Barcelona, Atletico en Athletic Madrid nog de betere clubs maar Bernabéu ging door met het creëren van status voor Real Madrid. Zo deed hij een reorganisatie waarbij de club een technische staf kreeg en begon hij aan het bouwen van het nieuwe stadion; Nuevo Estadio Chamartín natuurlijk. Het stadion was toentertijd het grootste stadion van Europa. ‘Het was groot voor zo’n kleine club’. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *