Josep (Pep) Guardiola i Sala, ook wel pep Guardiola, is een Spaans voormalig profvoetballer. Hij is momenteel de voetbaltrainer van Manchester City. Dit is Pep Guardiola in een notendop. 

De voetbalcarrière van Pep Guardiola

Guardiola’s liefde voor voetbal begon op de straat: “Dat ik in een dorp ben geboren en de hele tijd op straat kon spelen, had zeker voordelen. Tegen de muur van een huis in een dorp kun je gemakkelijker oefenen dan in het centrum van de stad, waar op straat geen plaats is om te voetballen. Ik weet niet wanneer ik met voetballen begon, volgens mij heb ik zo lang als ik me kan herinneren altijd een bal bij me gehad. Iedereen die mij als kind kende, zag mij altijd met een bal” zei Guardiola. Bij de lokale club genaamd Gimnàstic de Manresa begon hij met voetballen. Hij werd daar gespot door Oriol Tort, een hele belangrijke scout van FC Barcelona. Guardiola werd dus in 1984 lid van FC Barcelona als jeugdspeler. Uiteindelijk speelde Johan Cruijff een belangrijke rol in het begin van Guardiola’s carriére. Cruijff was in die tijd coach van het eerste elftal en zag veel potentie in Guardiola.

Cruijff als inspiratie

Hij zou een goede aanzet zijn voor zijn kampioenselftal. De coach durfde het ook aan om hele jonge spelers te laten debuteren, dat was in Spanje nogal ongebruikelijk toen. Uiteindelijk werd nummer vier het cijfer van Guardiola, wat hem kenmerkend maakte. Guardiola zei over Cruijff: “Ik denk dat er veel mensen met talent zijn die het niet halen, gewoon omdat ze geen kans krijgen. Ik heb het aan Cruijff te danken.” Guardiola was dan ook een belangrijke schakel geworden in het Dream Team van Cruijff. Na zijn glorieuze tijd bij FC Barcelona speelde Guardiola nog bij het Italiaanse Brescia Calcio,  AS Roma, Brescia Calcio, Al-Ahli en Dorados. Daarna kreeg de Spaanse voetballer nog een aanbod van CA Banfield in Argentinië in 2006. Dit sloeg Guardiola echter af. Hij besloot in november 2006 te stoppen als profvoetballer. 

De trainerscarrière van Guardiola

Guardiola ging weer terug naar FC Barcelona in 2007 maar deze keer niet als speler. Hij ging FC Barcelona B trainen. Dat Guradiola een kort lontje heeft, werd ook bewezen in zijn carrière als trainer. Hij werd namelijk tijdens een wedstrijd van FC Barcelona B twee keer weggestuurd door de scheidsrechter. Dit was beide keren bij de wedstrijd tegen AEC Manlleu. De eerste zei hij tegen de scheidsrechter dat hij “barrut, pocavergonya i xulo” was. Dat betekent: “brutaal, schaamteloos en verwaand”. Maar dat weerhield hem niet om in 2008 als hoofdtrainer van FC Barcelona door te gaan. Guardiola was zeer succesvol want hij maakte de eerste triplet mee van de club. Ze wonnen namelijk in zijn debuutjaar de landstitel, de Copa del Rey en de Champions League.

Heetgebakerd

In een wedstrijd tegen FC Bayern München ging het weer even mis bij Guardiola. Hij werd namelijk weggestuurd door de scheidsrechter om dat hij zei: “You’re crazy” toen Howard Webb weigerde een strafschop te geven nadat er een overtreding op Lionel Messi was gedaan. Guardiola reageerde na afloop: “Ik heb mijn hart laten spreken, en niet mijn hoofd. Dit mag een verantwoordelijke voor een club als Barcelona niet overkomen. Ik heb een slecht voorbeeld gegeven, ik was niet in staat om me in te houden. Zelfs een blinde kon zien dat dit een zuivere strafschop was.” Omdat Guardiola een betere versie van het dream team wist neer te zetten werd hij ook wel ‘de spirituele zoon van Cruijff genoemd’. In 2012 verliet Guardiola FC Barcelona en maakte hij de overstapt naar Bayern München. Hij zei over zijn vertrek: “Het was geen gemakkelijke beslissing. Na vier jaar voel ik me leeg. Vier jaar is een eeuwigheid als trainer van Barça. Het is erg veeleisend geweest en een coach moet sterk zijn en in staat zijn die energie over te brengen op de spelers. Toen ik begon als coach van Barça zat ik vol passie, maar die is er nu niet meer. Ik moet me opladen en zal dat gaan doen door te rusten. Het zou niet goed zijn voor mij en de spelers als ik door zou gaan. Ik heb het grote voorrecht gehad deze groep spelers te coachen.” Met zijn nieuwe Duitse club won hij meteen de Super Cup en nog vele opeenvolgende prijzen. In 2016 gin Guardiola over naar Manchester City. Onder zijn leiding werd de Engelse club sinds 2013/14 weer landskampioen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *