Peter Sylvester Bosz is een voormalig profvoetballer. Hij is momenteel aan de bak als Nederlands voetbalcoach van Olympique Lyon. Dit is Peter Bosz in een notendop

De voetbalcarrière van Peter Bosz

Zoals elk beginnend voetballer begon Bosz als amateur bij een club in de buurt, namelijk bij OBV en de Apeldoornse Boys. In 1981 ging hij bij de jeugd van Vitesse spelen. Er ontstond echter een conflict omdat Bosz geen contract wilde tekenen. Hij wilde per se een clausule waardoor hij na afloop van het contract transfervrij zou zijn. Dit ging echter niet zoals hij had gewild en daarom ging hij in 1984 terug naar zijn de amateurclub AGOVV. Na twee jaar zat hij weer om tafel met Vitesse waarbij hij met geleend geld van zijn familie zijn eigen transferrechten terugkocht. Hij tekende daarna een contract bij RKC Waalwijk. Hij werd met die club in 1988 kampioen in de Eerste Divisie. Nadat hij zijn contract had afgerond verhuisde hij naar Frankrijk om bij SC Toulon te voetballen.

Inval

Bij die club ontstond er echter flinke chaos aangezien de Franse FIOD daar inval deed. Het gevolg was dat de hoofdcoach samen met andere stafleden in voorarrest moest voor ruim 100 dagen. Ondanks de ellende wist de trainer de club wel te redden van degradatie. Bosz was de enige die door zijn clausule de club mocht verlaten want er was een transferverbod opgelegd. In 1991 haalde Feyenoord Bosz weer terug naar Nederland. Daar tekende hij een contract voor drie jaar. Bosz liet bij dit contract wel een percentage vastleggen zodat hij mee zou profiteren bij eventuele transfers. Bij de Rotterdamse club ondervond Bosz wel succes. Hij won met Feyenoord een keer de landstitel en drie keer de beker. In 1996 verliet Bosz de Rotterdamse club om vervolgens voor elk een seizoen bij JEF United in Japan, Hansa Rostock in Duitsland, NAC en JEF United te spelen. Het einde van Bosz zijn voetbalcarrière was in 1999. 

De trainerscarrière van Bosz

De trainerscarrière van Bosz begon bij zijn oude club AGOVV. Daar zorgde hij ervoor dat ze kampioen werden in de Hoofdklasse C en amateurkampioen van Nederland. Bosz had toen laten zien dat hij een goede trainer was en ging daarom aan de slag bij De Graafschap. Daar maakte hij zijn debuut als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Uiteindelijk degradeerde de club. Het was dus tijd voor Bosz om te vertrekken naar Heracles Almelo. Toen liet Bosz wel weer zien dat hij succesvol was. Hij verruilde na twee seizoenen Heracles in voor Feyenoord en werd daar niet trainer maar technisch manager.

Terug op het veld

In 2010 keerde Bosz echter weer terug. Drie jaar later kreeg Bosz de kans om bij Vitesse trainer te worden, waar hij begon in de jeugdopleiding. Die kans greep hij en hij begon de competitie goed. Toen Bosz zijn tweede seizoen had afgerond begon er van alle kanten interesse voor hem komen en hij besloot in 2016 weg te gaan. Maccabi Tel Aviv werd de nieuwe club van Bosz. Hij had daar een korte carrière waarbij hij bevriend raakte met Johan Cruiiff. De beelden van de twee gingen de hele wereld over als de laatste beelden van een levende Cruijff. Bosz begon na deze bevlieging aan zijn carrière bij Ajax. Daar ging hij uiteindelijk weg omdat er een onwerkbare situatie ontstond door een conflict in de technische staf. Bosz was nog steeds gewild na deze niet zo succesvolle periode en ging aan de slag bij Borussia Dortmund als hoofdcoach. Het begon niet zo goed voor Bosz maar na enige tijd ging het elftal toch beter spelen. Uiteindelijk nadat Bosz 163 dagen had gewerkt bij Dortmund, gaf de club toch zijn ontslag. Bosz had toen een jaar lang geen club maar tekende uiteindelijk een contract voor anderhalf jaar bij Bayer Leverkussen. Hij verving Heiko Herrlich die was ontslagen vanwege een slecht seizoen. Bosz werd echter ook ontslagen in 2021. Inmiddels is hij alweer aan de slag als hoofdtrainer bij het Franse Olympique Lyon. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *