Of het nu om muziek gaat, of kunst, of voetbalshirts, als je ergens een liefhebber van bent, dan maak je ook een ranglijst. En in alle drie de gevallen is dat een kwestie van smaak. Zelfs de criteria kunnen per persoon wisselen. Wat mij betreft is het mooiste voetbalshirt ter wereld dat van Sampdoria. Daar had ik in eerste instantie geen specifieke reden voor. Gewoon een kwestie van smaak. Als je je daarna ook nog eens in het verhaal achter het tenue verdiept, blijkt het mooiste voetbalshirt ter wereld ook nog eens een fantastisch verhaal te vertellen. Dichter bij perfectie ga je op het gebied van voetbalshirts niet komen.

Sampdoria ontstond in 1946 na een fusie tussen Sampierdarenese en Andrea Doria. De eerste club was vernoemd naar de wijk waarin de club lag. Het thuistenue van Sampierdarenese was wit, met één horizontale zwarte baan op borsthoogte, het uittenue had, in plaats van een zwarte, één rode horizontale baan. Andrea Doria was vernoemd naar een held uit de tijd dat Genua een zelfstandige republiek was. De club speelde in een shirt dat vergelijkbaar is met dat van Blackburn Rovers, de ene helft van het shirt blauw, de andere helft wit. Toen beide clubs fuseerden eerden ze de eigen historie niet alleen in de nieuwe naam, maar ook in het nieuwe tenue.

Geschiedenis van het iconische shirt

Het blauw van Andrea Doria vormt de basiskleur van het shirt, het tenue van Sampierdarenese is verwerkt in de horizontale banen (wit, zwart en rood) die over het shirt lopen. Naast een prachtig shirt met wortels in de historie van de moederclubs leverde het Sampdoria ook de bijnaam Blucerchiati (de blauwgeringden) op. Veel successen kent de stadgenoot van de oudste club van Italië, Genoa, niet, maar in de tien jaar dat “Samp” de grootste successen kent, streeft de club de oudere rivaal ook direct voorbij. In de periode tussen 1985 en 1995 weet de club viermaal de Coppa Italia te winnen. Bovendien wordt, met het spitsenduo Roberto Mancini en Gianluca Vialli, in 1990 de Europacup voor Bekerwinnaars gewonnen (2-0 na verlenging tegen Anderlecht). Een jaar later wordt Sampdoria voor de eerste (en tot nog toe enige) keer landskampioen van Italie, een seizoen later volgt een succesvolle campagne in de Europacup I. In de finale op Wembley is het Barcelona van Johan Cruijff na verlenging te sterk. Dankzij één rake vrije trap van Ronald Koeman is het Barcelona dat voor het eerst de Europacup I wint en niet Sampdoria. Hoewel het daarna langzaamaan steeds minder gaat met de Blucerchiati zijn zij wel rivaal Genoa voorbij gestreefd. Die club won al zijn landelijke hoofdprijzen toen Sampdoria nog niet eens bestond.

Derby della Lanterna

Beide clubs delen niet alleen het bijzondere stadion Luigi Ferraris, maar ook hun gevoel voor historie en het eren ervan. De stadsderby van Genoa is vernoemd naar de beroemde vuurtoren uit 1543 en heet de Derby della Lanterna. Ook wordt de stad geeerd op het shirt van Sampdoria. Het wapen van de stad siert het midden het shirt en staat op de drie banen die verwijzen naar Sampierdarenese. Het verhaal achter het clublogo is echter het meest bijzondere verhaal. Op het logo staat namelijk het van Baciccia, een traditionele Ligurische visser, wiens naam is afgeleid van John the Baptist, oftewel Johannes de Doper. Hoeveel meer eer kun je aan je eigen geschiedenis en die van de stad van herkomst geven?

Of het voetbalshirt van Sampdoria het mooiste van de hele wereld is, blijft een kwestie van smaak. Maar een shirt dat zoveel traditie, historie en verhalen herbergt, is absoluut één van de meest bijzondere die er zijn. Zoals al eerder gezegd: dichter bij perfectie ga je, naar mijn bescheiden mening, niet komen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *