Liverpool is één van de grootste Britse clubs ter wereld en heeft een iconisch rood shirt. Maar wat is het verhaal achter dit bijzondere tenue? Je leest het in dit verdiepende artikel.

In haar rijke geschiedenis heeft deze club verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Champions League in 2019. Daarnaast werd in 2020 voor het eerst in 30 jaar weer de Premier League gewonnen. Liverpool was de kampioen van Engeland. Menig markante voetballer heeft het tenue van deze club gedragen. Hierbij kun je denken aan iconen uit het verleden zoals Ian Rush, Kenny Dalglish, Steven Gerrard, Robbie Fowler, Michael Owen, Kevin Keegan en Xabi Alonso. Maar ook in het recente verleden en nu hebben veel toppers dit shirt gedragen: Mo Salah, Sadio Mané, Roberto Firminho, Luis Suarez, Fernando Torres en Thiago bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er meerdere Nederlands geweest die voor Liverpool hebben gespeeld. Hierbij kun je denken aan Virgil van Dijk, Dirk Kuyt, Sander Westerveld, Georginio Wijnaldum, Boudewijn Zenden en Ryan Babel bijvoorbeeld. Het bijzondere shirt van Liverpool is door veel uitstekende spelers gedragen. Maar wat is het verhaal achter het shirt van Liverpool? Dat gaan we hieronder bekijken. Hierbij komen de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors van dit team aan bod.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Liverpool FC?

Liverpool werd op 3 juni 1892 opgericht en behoort hiermee tot de oudste clubs van Engeland die nog altijd op het hoogste niveau spelen. Al vanaf het begin speelde dit team op het hoogste niveau. Liverpool ontstond nadat enkele mensen het niet eens waren over de koers die Everton, die andere club uit Liverpool, wilde gaan varen. Nog altijd zijn deze twee teams bittere rivalen en behoort de Merseyside wedstrijd tot de klassiekers van het Britse voetbal. Liverpool speelde eerst in het blauw met wit, net als Everton. Na 4 jaar werd de switch gemaakt naar rood. Nog altijd speelt de ploeg in het rood, alhoewel er op het shirt ook witte elementen zijn. Hierbij kan het gaan om de boord, maar ook de symbolen en de shirtsponsors staan vaak in het wit op het shirt. Zo zijn ze goed leesbaar. Alhoewel de ploeg al sinds 1901 een eigen symbool heeft, is dit symbool pas vanaf 1955 op het shirt te zien.

Wat betekenen de kleuren in het shirt van Liverpool FC?

Omdat Liverpool ontstaan is door een splitsing van Everton, voetbalde het team de eerste paar jaren in een wit met blauw tenue. De club wilde zichzelf ook eerst Everton FC noemen, maar daar werd een stokje voor gestoken door de voetbalbond. Vanaf 1896 werd besloten om het tenue geheel rood te maken, naar de stadskleur van Liverpool. Tot 1964 werd het rode shirt gecombineerd met een witte broek, maar vanaf die tijd is ook de broek rood. Geen wonder dat de bijnaam van Liverpool The Reds is. Om meerdere redenen werd voor geheel rood gekozen. Het shirt, de broek en de sokken: alles is rood. Rood is een intimiderende kleur. Het staat voor kracht, voor passie en voor gevaar. Gedacht werd dat geheel rood een psychologisch voordeel op zou leveren. Toen mensen het rode tenue voor het eerst zagen, waren ze absoluut onder de indruk. Daarnaast vormt rood een duidelijk contrast met de groene kleur van het veld. Zo zijn de spelers te allen tijde goed zichtbaar.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Liverpool?

Op de linkerzijde van het shirt van dit team staat het logo van Liverpool. Dit logo is boven het hart geplaatst. Dat staat voor clubliefde, maar ook voor het feit dat de spelers van Liverpool zich met heel hun hart moeten inzetten voor hun club. Het symbool van Liverpool is de mythische levervogel. Dit wezen is het symbool van de stad (vanwege de woordspeling Liver Bird – Liver Pool), dus het is niet meer dan logisch dat het ook het symbool voor de club werd. De vrouwelijke levervogels zouden rondom de haven van Liverpool in de gaten houden of de mannen terug kwamen van zee, terwijl de mannelijke levervogels waakte over de families van de zeemannen.

Welke shirtsponsors heeft Liverpool FC door de jaren heen gehad?

In het seizoen 1981/1982 had Liverpool voor het eerst een shirtsponsor: Hitachi. Na een aantal jaar waarin de club weer zonder sponsor speelde, prijkte vanaf seizoen 1985/1986 weer een nieuwe sponsor op het shirt: Crown Paints. Zij bleven het shirtsponsor tot seizoen 1988/1989. Hierna werd Candy het shirtsponsor, tot seizoen 1992/1993. Toen nam Carlsberg het over. Zij bleven de shirtsponsor tot het seizoen 2010/2011. Hierna nam Standard Chartered het over. Op de rechterborst zie je de ontwerpen van het shirt. Door de jaren heen hebben Umbro, Reebok, Adidas, Warrior, New Balance en Nike het shirt van deze club ontworpen.

Wil jij ook het bijzondere shirt van Liverpool in jouw collectie hebben? Bestel dan eenvoudig en snel hieronder.