Het Marokkaanse nationaal elftal werd in 1928 opgericht. Sinds die tijd is deze ploeg uitgegroeid tot één van de beste ploegen van Afrika. In dit artikel zoomen we in op het unieke traditionele groen-rode shirt van het land.
In Nederland zijn er een hoop fans van deze ploeg te vinden. Veel Nederlanders met Marokkaanse roots zijn nog altijd trots op dit elftal. Zij vieren het dan ook uitbundig als Marokko een goede prestatie neer weet te zetten tijdens grote toernooien. De verkoop van het shirt van het Marokkaanse nationaal elftal doet het dan ook goed in ons land. Geregeld zien we hier voetbalfans in rondlopen. Door de jaren heen hebben vele grote spelers het shirt van het Marokkaans nationaal elftal gedragen. Misschien ken je ze wel: Mbark Boussoufa, Hakim Ziyech, Ahmed Faras, Noureddine Naybet, Youssef Safri, Youssef En Nesyri, Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat. Over de hele wereld zijn er daarom voetbalfans te vinden die graag het shirt van het Marokkaans nationaal elftal dragen. Maar wat is het verhaal achter het shirt van de Marokkaans nationaal elftal? Dat gaan we hieronder in meer detail bekijken. Hierbij komen onder meer de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en het shirtsponsor van het shirt aan bod.
Wat is de geschiedenis van het shirt van het Marokkaans nationaal elftal?
In 1928 werd besloten dat Marokko een eigen nationaal team wilde oprichten. Over heel de wereld richtten landen hun eigen teams op, en ook in Afrika kwamen er steeds meer nationale elftallen. Daarom kon Marokko niet achterblijven. De eerste wedstrijd was niet bepaald een succes: er werd met 2 – 1 verloren van een B-team van het Franse nationale elftal. Pas in 1955 werd er een Marokkaanse voetbalbond opgericht, niet toevallig na het moment dat Frankrijk het land verliet. Dit zorgde ervoor dat het Marokkaans nationaal elftal op meer professionele wijze kon opereren. Sinds 1928 heeft het Marokkaans nationaal elftal een shirt dat de kleuren van de vlag van dit land bevat: rood en groen. Per jaar kan de uitstraling van het shirt van het Marokkaans nationaal elftal flink verschillen. Zo had in 1970 de rode kleur overduidelijk de overhand. Alleen de boorden van het shirt waren groen. In 1984 was het shirt van het Marokkaans nationaal elftal juist groen met rode boorden. Ook de decoratie op het shirt verschilt per jaar. Sommige jaren is het shirt egaal rood of groen, terwijl er ook jaren zijn geweest waarbij het shirt strepen, blokken en andere vormen bezat.
Wat betekenen de kleuren in het shirt van Marokko?
Het shirt van het Marokkaans nationaal elftal bevat altijd rood en groen, alhoewel de verhoudingen tussen deze twee kleuren per uitgave kunnen verschillen. Soms is rood de dominante kleur, andere jaren heeft juist groen de overhand. De kleuren zijn een verwijzing naar de vlag van het land Marokko. Deze vlag bevat een rode achtergrond met daarop een groene ster in het midden. Dit is sinds 17 november 1915 de nationale vlag van dit land. De groene ster staat voor de vijf zuilen van de Islam. De rode kleur staat voor eenheid en voor het bloed van de voorouders die gestreden hebben voor dit land. Daarnaast wordt rood in Marokko gezien als een royale kleur met een rijke geschiedenis.
Wat betekenen de symbolen op het tenue van het Marokkaans nationaal elftal?
Op de linkerzijde van het shirt is het logo van de Marokkaanse voetbalbond te zien. Door de jaren heen is er nog wel eens geswitcht van positie met dit logo. Vaak staat het logo op de linkerborst boven het hart. Dit symboliseert liefde voor de ploeg, de fans en het land. Ook staat het voor het feit dat de spelers zich met heel hun hart moeten inzetten voor hun nationale ploeg. Daarnaast heeft het logo ook op het midden van het shirt gestaan, wederom boven de borst. In het midden van het logo staat een ster met vijf punten, die staat voor de vijf zuilen van de Islam. Daarnaast zie je in het midden van de ster een kroon staan. Dit is een referentie naar het Koninklijk huis van Marokko. Daarnaast is de voetbalbond van Marokko koninklijk.
Welke shirtsponsors heeft het Marokkaans nationaal elftal door de jaren heen gehad?
Op de rechterzijde van het shirt van het Marokkaans nationaal elftal is te zien welke designer het shirt ontworpen heeft. Tot 1970 werd dit door de voetbalbond zelf geregeld. Hierna namen professionele sportmodehuizen het over. Van 1984 tot 1992 ontwierp Adidas het shirt. Van 1994 tot 1996 deed Lotto dit. Hierna nam Puma het over, van 1998 tot 2000. Nike was de ontwerper van het shirt, van 2002 tot 2006. Puma nam het weer over, tot 2010. Hierna was Adidas de ontwerper tot 2018. Vanaf die tijd is Puma weer de ontwerpen van het shirt.
Wil jij het krachtige shirt van Marokko in je bezit krijgen? Of wellicht het zeer stijlvolle jacket? Bestel hem dan hieronder eenvoudig en snel!