Voetbal is een sport waarbij veel blessures voorkomen. Het is een sport waarbij veel met de benen wordt gedaan. Hier ontstaan dan ook vaak blessures. In dit artikel lees je meer over knieblessures. We gaan in op het ontstaan, de verschillende soorten blessures en het herstel van een knieblessure.

Zo kan een knieblessure ontstaan

Bij het voetballen maak je veel soorten bewegingen. Mede daardoor is het een blessuregevoelige sport. Van springen tot het maken van een sliding en van sprinten tot afremmen. Een knieblessure kan op meerdere manieren ontstaan. Er kan een harde klap op komen, je kunt verkeerd landen na een sprong, de knie te ver draaien of een val maken. Dat zijn veel voorkomende oorzaken. Bij het snelle wenden en keren kan het zomaar gebeuren dat je de beweging net verkeerd uitvoert. De meeste blessures ontstaan op acute wijze, dus niet door overbelasting.

Soorten knieblessures

De knie is een complex gewricht, er komen veel spieren, botten en pezen samen. Op veel manieren kun je er geblesseerd aan raken. We zetten veel voorkomende blessures op een rijtje. Denk aan de meniscus, de kniebanden, de kruisbanden, de lopersknie en de springersknie.

Meniscus

Met de meniscus worden schijfjes in het kraakbeen van de knie bedoeld. In elke knie zitten er 2, een boven en een beneden en ze hebben de vorm van een halve maan. De meniscus kan scheuren als je een verkeerde, meestal draaiende, beweging maakt met de knie tijdens het sporten. Ook kan slijtage de oorzaak zijn. Je voelt dan aan de zijkant van de knie pijn tijdens het staan en bewegen van de knie. De knie zwelt ook op met vocht. Het kan ook zijn dat er een stukje meniscus los gaat zitten in de knie en de knie op slot zet. Dan kun je hem niet meer goed bewegen.

Kniebanden

De kniebanden zitten aan de zijkant van de knie en verbinden het boven en onderbeen met elkaar. Ze zorgen ervoor dat het onderbeen niet naar binnen of buiten kan gaan. Zijn je kniebanden beschadigd? Dan kunnen ze zijn verrekt of gescheurd. Dat komt vaak door een harde klap op de knie.

Na het scheuren van de knieband worden delen van de knie dik, afhankelijk van welke knieband gescheurd is. Dit kan zowel de binnenste als buitenste knieband zijn. Na een tijdje wordt de knie vaak blauw. Het herstel kan tot wel 8 weken in beslag nemen.

Kruisbanden

De kruisbanden bevinden zich in het midden van de knie en houden ook het onderbeen op zijn plaats. Zo zorgt een kruisband ervoor dat het onderbeen niet naar voor, achter, binnen of buiten kan gaan. Kruisbanden kunnen verrekken en of scheuren. Vaak zit de oorzaak hem in een harde klap op de knie, zoals bij voetbal bijvoorbeeld een sliding.

Vaak is de voorste kruisband de kruisband die geblesseerd raakt. Die kan scheuren tijdens het springen en op een harde verkeerde manier landen. De knie draait dan te ver naar buiten of naar voren waardoor de band beschadigt. De achterste kruisband is minder vaak geblesseerd. Dat komt alleen maar voor bij hele harde klappen op de knie, zoals bij een ongeluk of harde val.

Bij het scheuren van de kruisband krijg je het gevoel dat er iets knapt of plopt. De knie doet pijn, wordt dik en kan blauw worden. Ook wordt de knie instabieler waardoor je er makkelijk doorheen zakt. Bij het volledig scheuren van de kruisband kan het lang duren voordat je weer kunt voetballen. Soms bedraagt de hersteltijd zelfs een jaar.

Lopersknie

Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaat een lopersknie vaak bij sporten waarbij veel wordt gerend. De precieze oorzaak is echter niet bekend. Het is een geïrriteerd gevoel aan de zijkant van de knie, aan het knobbeltje waar veel spieren zich aan hechten. Voornamelijk tijdens het sporten heb je er last van.

Springersknie

Een vaak gehoorde blessure aan de knie wordt ook wel de springersknie genoemd. Die blessure wordt zo genoemd omdat hij vaak ontstaat tijdens het springen. Bij de springersknie is de knieschijfpees geblesseerd. Er zit dan een irritatie in de pees van de bovenbeen, tussen het scheenbeen en de knieschijf. Je voelt de pijn meestal aan de onderkant van de knieschijf. De herstelduur is in de meeste gevallen 4 tot 6 weken, maar kunnen ook maanden duren als het tegenzit.

Herstellen van de knieblessure

Net na het blesseren van de knie dien je de knie meteen rust te geven en snel te koelen met ijs. Zorg dat je de huid niet bevriest en doe een theedoek of ander doek om het ijs. Als je het fijn vindt kun je de dagen na het oplopen van de blessure ook nog blijven koelen. De knie kan opzwellen en blauw worden.

Daarna kun je kijken of je de knie kunt bewegen. Zet er niet te veel kracht op en bouw het rustig op. Maak geen bewegingen die je lastig kunt controleren. Begin met buigen en strekken, desnoods vanuit een zittende houding. Ga er daarna pas rustig op staan.

Als lopen lastig gaat en veel pijn doet zou je krukken kunnen gebruiken. Bij veel knieblessures worden de pijn en klachten na een paar weken minder. Om de revalidatie te bevorderen kan het nuttig zijn om naar een fysiotherapeut te gaan.

Behandeling fysio

De behandeling van een fysiotherapeut bestaat vaak uit oefeningen die ervoor bedoeld zijn om de spieren aan te sterken. Zo kan er langzaamaan weer kracht worden opgebouwd en aan stabiliteit worden gewerkt. Vaak wordt er gewerkt met een trainingsschema om doelen te behalen.

Operatie

Op het moment dat de stabiliteit van de knie bij het scheuren van de kruisbanden niet herstelt, kan er in sommige gevallen voor gekozen worden om te opereren. Vaak kom je daarvoor eerst bij een huisarts of orthopeed terecht. De kruisbanden kunnen dan worden gereconstrueerd. De hersteltijd na een operatie kan behoorlijk lang zijn.