Sporttape en bandages worden steeds vaker door sporters gebruikt. Waar het eerst vooral voor de topsporters bestemd was, wordt het tegenwoordig door alle soorten sporters gebruikt. Je ziet de sporttapes in allerlei kleuren en ze worden op verschillende delen van het lichaam ingezet. Ook zijn er verschillen tussen de tapes.

In dit artikel lees je of de tape en bandage de kans op blessures kunnen verkleinen. Je leest meer over de werking van sporttape, de verschillende soorten, het aanbrengen van de tape of bandage en het gebruik ter preventie van blessures. Zo kom je meer te weten over sporttape.

Werking sporttape en bandages

De tape wordt gebruikt om bepaalde spieren te verstevigen. Het kan pijn verminderen en de spieren, het weefsel en de gewrichten tijdens het sporten beter sturen naar het maken van de juiste bewegingen. Bij sommige blessures heb je last van een bepaalde spiergroep, dan kan sporttape de beweeglijkheid bevorderen zodat je het toch soepel kunt bewegen. Bovendien kan de tape de bloedsomloop bevorderen, zorgt het ervoor dat je de spieren minder snel overbelast en dat vocht beter wordt afgevoerd.

Kniebeschermers

Soorten sporttape

In veel gevallen wordt met sporttape hetzelfde bedoeld als met sport bandage. Onderling verschillen de tapes op enkele vlakken. Zo kun je letten op de rekbaarheid van de tape, dat ook wel de elasticiteit wordt genoemd. Bij sommige tapes is de rekbaarheid gelijk met de rekbaarheid van de huid en bij andere soorten is het elastischer. Bovendien vind je ze in allerlei kleuren en zelfs met vrolijke patronen. De soort die je het meest tegenkomt is de kinesiotape.

Kinesiotape

Kinesiotape is een elastische tape van geweven katoen met een dunne lijmlaag. De lijm is vaak van acryl oftewel polyacrylaat en is even elastisch als de huid. Het voelt als tweede huidlaag aan waardoor het niet als irritant wordt ervaren als het op de huid zit. Daardoor is het nuttig om met de tape de klachten bij blessures te verlichten. Het stimuleert de doorbloeding en geeft spieren een sneller herstel. Kinesiotape vind je in allerlei kleuren, diktes, soorten en maten. Ook kun je kiezen hoe rekbaar je de kinesiotape wenst te hebben.

Het aanbrengen van de tape

Ook al wordt het nog steeds aangeraden om de tape aan te laten brengen door een specialist, je kunt het tegenwoordig ook makkelijker zelf doen. Online zijn er genoeg instructies te vinden. Zo kun je voor het aanbrengen van tape bij de meest voorkomende blessures handleidingen lezen, bestaan er boeken en kun je instructievideo’s kijken waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de tape aan dient te brengen. Wil je zeker weten dat het goed zit? Ga dan alsnog naar een specialist.

De tape werkt effectief maximaal 1 dag, maar het is niet erg als je het pas na meerdere dagen weer verwijdert. Het geeft geen irritatie en tijdens het douchen laat de tape vaak ook niet los. Er bestaan meerdere technieken om de tape te bevestigen. De beste manier hangt af van de klachten die je hebt en de plekken waar je ondersteuning kunt gebruiken.

Sporttape ter preventie van blessures

Los van de functie dat sporttape kan helpen bij het herstellen na blessures, heeft sporttape ook een preventieve functie. Als je het aanbrengt kan het direct pijn verlichten als je een acute blessure oploopt. Je kunt het bijvoorbeeld aanbrengen op je rug en bij je benen op je hamstrings, kuiten of enkels. Het stabiliseert en zorgt voor een betere bloedsomloop, waardoor sportblessures minder snel kunnen worden opgelopen.