Marc Overmars is een Nederlands voormalig voetballer bij de clubs; Go Ahead Eagles, Willem II, Ajax, Arsenal en FC Barcelona. Hij heeft zijn voetbalcarrière ingeruild voor voetbalbestuurder. Dit is Marc Overmars in een notendop. 

Hoe het allemaal begon

Het begin van de voetbalcarrière van Overmars begon toen hij nog maar zes jaar oud was bij SV Epe. Daar speelde hij tot zijn veertiende en daarna ging hij door naar Go Ahead Eagles. In Deventer kon hij toen 2,5 jaar naar een speciale voetbalschool gaan. Zijn debuut in de divisie voor de Eagles was in het seizoen van 1990/91. Willem II kocht Overmars toen over voor f.500.000,-. Dat was destijds een waar recordbedrag voor een speler van zijn leeftijd. Inmiddels zijn we wel andere bedragen gewend. Maar Overmars kon zijn talent verder ontwikkelen aangezien hij in het seizoen 1991/1992 voor de club in de eredivisie 31 wedstrijden mocht spelen waarvan hij er een heeft weten te scoren. 

Snel verkassen

Na het seizoen bij Willem II ging Overmars snel door naar Ajax. Daar was zijn debuut in de competitie in 1992 in een wedstrijd tegen Dordrecht. Tegen Casino Salzburg scoorde Overmans zijn eerste doelpunt in de UEFA Cup. Zonder maar een minuut te missen, wist overmans alle competitiewedstrijden in het seizoen bij Ajax te spelen. Overmars was door zijn talloze assists en enorme snelheid een ware plaag voor menig tegenstander. Overmars werd daarom ook wel ‘speedy gonzales’ genoemd.  Hij werd beloond door zijn opvallende spel als constante speler bij Ajax met de Gouden Schoen. In zijn tweede seizoen bij de Amsterdamse club wist hij ook het gehele tweede seizoen constant te spelen en werd hij landskampioen. Maar het meest succesvolle jaar uit Overmars zijn carrière kwam echter een seizoen later. Hij won toen met Ajax de Champions League en werd Nederlands kampioen. Het seizoen daarna begon heel goed voor Overmars maar na een flinke blessure lag hij er een tijd uit. Zijn club werd wel landskampioen weer maar de finale van de Champions League konden ze zonder Overmars niet winnen. 

Naar het buitenland

Overmars had vijf jaar gespeeld bij de Amsterdamse club maar moest het toch verlaten voor het buitenland. Hij werd gekocht door Arsenal voor ongeveer 15 miljoen gulden. Het eerste jaar van Overmars bij zijn nieuwe club was bijzonder succesvol. De club won de FA Cup en het landskampioenschap; de ‘double’. Daarna speelde Overmars nog twee seizoen bij de Londenaren. Na het seizoen van 1999/2000 ging Overmars echter een deurtje verder. FC Barcelona kocht hem namelijk over voor ongeveer 40 miljoen euro. Hij was destijds de duurste Nederlandse speler. Hij speelde toen vier seizoenen bij de Spaanse club zonder grote prijzen te winnen. In 2004 moest Overmars door vele blessures helaas het profvoetbal achter zich laten. Hij keerde daarom terug naar zijn oude vertrouwde eerste profclub; Go Ahead Eagles om het rond te maken. Hij speelde officieel zijn laatste profvoetbalwedstrijd in 2009.

In het bestuur

Overmars trad toe tot de Raad van Commissarissen van Go Ahead Eagles om zo wel in de voetbalwereld te blijven. Later trad hij toe voor de club als hoof technische zaken in het bestuur. Toen Rik van den Boog was vertrokken in 2011 werd Overmars genoemd als nieuw algemeen directeur van AFC Ajax. Overmars besloot echter na een aantal gesprekken het aanbod af te slaan. In 2012 maakte Overmars echter bekend dat hij wel naar AFC Ajax ging maar dan als directeur voetbalzaken.

Transfersucces

In Amsterdam kende hij indrukwekkende jaren als technisch directeur, waar hij dankzij een slim transferbeleid Ajax terugbracht naar de Europese top. Hij verdiende honderden miljoenen voor Ajax, maar moest uiteindelijk opstappen toen bekend werd dat hij grensoverschrijdende appjes zou hebben gestuurd naar vrouwelijke medewerkers van de club. 

Royal Antwerp FC

Na enkele maanden radiostilte werd Overmars aangesteld als technisch directeur bij Royal Antwerp FC. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *