Paris Saint-Germain is een Franse voetbalclub uit de hoofdstad Parijs en is ook wel bekent als PSG. De Franse club ziet het Parc des Princes als zijn thuishaven en speelt daar alle thuiswedstrijden. PSG kent de traditionele tenue van blauw en rood. 

Het ontstaan van Paris Saint-Germain

De huidige Franse club is pas later gekomen. Het begon allemaal met de voetbalclub Stade Saint-Germanois die in 1904 werd opgerciht. Dit was na de inhuldiging van het Camp de Loges in het bos van Saint-Germain-en-Laye. De eerste voorzitter van de club was Felix Boyer. De club heeft tot 1921 deel uitgemaakt van de USFSA-bond maar maakte uiteindelijk de overstap naar FIFA. De club speelde toen echter nog niet op hoog niveau maar werd wel in 1957 kampioen van Parijs. In 1969 bereikte de club echter wel de kwartfinale van de Coupe de France maar werd ook meteen uitgeschakeld door Olympique Marseille. Toen PSG in 1970 derde was geworden, werd het gepromoveerd naar de Division 2. Deze werd toen ook toegankelijk voor amateurclubs.

Fusie

Tegelijkertijd liep er ook een project in Parijs om een ware topclub te lanceren. Ze wilde het de naam Paris FC geven. Natuurlijk moest deze club meteen op de hoogste klasse starten maar dat ging echter niet door de andere grote clubs zoals RC Paris, Stade Français en CA Paris. Daarom gingen Paris FC samen met Stade Saint-Germain fuseren. Op 26 juni 1970 was de fusie een feit en was er een nieuwe Paris Saint-Germain geboren. De club werd meteen kampioen, kreeg een promotie naar de eerste klasse en werd het een profclub. Het was natuurlijk geweldig om te zien dat een Parijse club het zo goed deed dus daarom besloot de stad de club te gaan subsidiëren. Er waren echter wel een paar voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moest de club in de hoogste klasse blijven, ten tweede moest de club uiteindelijk verhuizen naar het Parc des Princes en ten derde moesten twee leden van de gemeenteraad toegelaten worden tot het bestuur. 

Strenge regels

De gemeenteraad was echter nog niet blij met de naam van de club en wilde het toch veranderen naar Paris FC. Als de club dit niet zou aannemen dan kregen ze dus geen subsidie en mochten ze niet naar het Parc de Princes verhuizen. Hierdoor werd de club weer opgesplitst in Paris FC en Paris Saint-Germain, die overbleef met het amateurgedeelte en weer moest beginnen in de derde klasse. Maar uiteindelijk wist de club zich toch weer te promoveren naar de hoogste klasse. Het ironische hieraan is dat datzelfde seizoen Paris FC moest degraderen. In 1978 werd Francis Borelli voorzitter van de Franse club. Het duurde even maar uiteindelijk won PSG de Coupe de France in het 1982. In het seizoen daarna was er weer een nieuw succesverhaal voor de club. Ze mochten voor het eerst mee doen aan het Europees voetbal. Tijdens die competitie kwam de club ook nog best wel ver. Paris Saint-Germain heeft vooral veel succes gehad in de Ligue 1, de Trophee des Champions en de Coupe de France door de jaren heen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *