Liverpool F.C. is een Engelse voetbalclub. De thuiswedstrijden van de professionele voetbalclub vinden plaats het stadion in Anfield, dat de komende jaren flink een opknapbeurt zal krijgen. 

Het ontstaan van Liverpool

De eerste voetbalclub in Liverpool werd opgericht in 1878. De naam van de voetbalclub was echter niet Liverpool F.C. Maar Everton FC. Op Anfield Road ging de club Everton FC zijn thuiswedstrijden spelen.  John Houlding ging in 1891 het grond opkopen waar het stadion van Everton op stond. Daardoor besloot Everton te verhuizen naar het stadion Goodison Park. Houlding die nu met een leeg stadion zat, besloot zelf een voetbalclub op te richten. Vanaf 1892 was Liverpool F.C. toen officieel geboren. John McKenna, die toen de eerste voorzitter was, besloot om meteen naar Schotland te gaan voor potentiele voetbalspelers. De bijnaam van Liverpool was de Team of the Macs omdat er uiteindelijk dertien spelers uit Schotland kwamen. Liverpool speelde zijn eerste wedstrijd tegen Rotherham Town en won deze ook nog met 7-1. Het was ook de eerste wedstrijd waarin een Engels team alleen maar buitenlanders op het veld had staan. Natuurlijk moest Liverpool zich nog wel eerst bewijzen als nieuwe club en begon daarom in de Lancashire League en niet in de Football League. De eerste Merseyside-derby tegen Everton werd ook meteen in dat seizoen gespeeld. 

Roerige geschiedenis

Liverpool won die wedstrijd ook. De nieuwe club liet meteen zien dat ze succes gaan boeken want ze werden dat jaar kampioen. Daarom werden ze ook toegelaten tot de Football League. Ze promoveerde later ook naar de First Division. Met een promotie hoort natuurlijk ook een nieuw tenue en een nieuwe manager. De Engelse club speelde natuurlijk niet op een erg professioneel niveau voetbal. De clubkleuren werden veranderd blauw-wit naar rood-wit en succestrainer Tom Watson werd aangesteld. In 1901 was het dan zo ver, Liverpool werd voor het eerst kampioen van Engeland. Vijf jaar later werd de voetbalclub weer kampioen en toen werd ook het stadion uitgebreid. Meer aandacht voor de club betekent natuurlijk ook meer fans. De fanatieke aanhang noemde de nieuwe tribune The Spionkop. Dat verwees naar de veldslag in Zuid-Afrika tussen de Britten en de Boeren. Het was een eerbetoon aan de mensen uit Liverpool die hadden meegevochten in die oorlog. The Spionkop is een heuvel in Zuid-Afrika waar een bloedige strijd werd gevochten. Veel Engelsen hadden het niet overleefd. In 1915 was Liverpool F.C. onderdeel van een van de grootste schandalen in het voetbal. De Engelse club werd namelijk omgekocht om te verliezen van Manchester United. 

Coaches Liverpool FC

Liverpool heeft veel coaches gekend die ervoor zorgde dat ze zo succesvol werden. Rafael Benítez leidde Liverpool van 2004 tot 2010 en zorgde ervoor dat ze de Champions League in 2005, de UEFA Super Cup in 2005, de FA Cup in 2006 en de Community Shield in 2006 wonnen. Daarna volgde Roy Hodgson, Danny Dalglish en Brendan Dodgers als leiders maar hun wisten geen prijzen te winnen met de club. Totdat Jürgen Klopp om de hoek kwam kijken in 2015. Hij wist de UEFA Champions League in 2019, de UEFA Super Cup in 2019, het wereldkampioenschap voor clubs in 2019 en de Premier League in 2019-2020 te winnen. Klopp is tot op de dag van vandaag nog steeds bij de club. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *