Mark van Rijswijk is een sportverslaggever uit Nederland. Hij is vooral bekend van zijn werk voor FOX Sports en ESPN. Daar is hij actief als commentator, maar verschijnt hij ook regelmatig in ander programma’s en in voorbeschouwingen op wedstrijden in de studio. Van Rijswijk werd in 1979 in Engeland geboren omdat zijn vader een internationale baan bij Shell had. Ook woonde hij om die reden in zijn jeugdjaren in Oman. Vanaf zijn vijfde is hij weer terug in Nederland. Al gingen zijn ouders nog wel naar het buitenland.

Journalistiek en rechten

Na enkele jaren in Assen en een middelbare schooltijd in Den Haag en Oegstgeest ging Van Rijswijk journalistiek studeren. Daarna studeerde hij in Groningen ook nog rechten. Daar, in Groningen, begon ook zijn journalistieke carrière op OOG Radio. Hij deed er het verslag van wedstrijden van FC Groningen. Op die manier wist hij op te vallen waardoor hij bij RTL 5 aan de slag kon als verslaggever. Vervolgens maakte hij de overstap naar Talpa. Hij deed onder andere verslag van verschillende finales voor de zenders waar hij werkte. De bekendste waren de finales van Jong Oranje Op de Europese kampioenschappen van 2006 en 2007.

Werkzaam voor ESPN

Nadat hij voor Talpa enige tijd de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden van commentaar voorzag, stapte hij in 2008 over naar Eredivisie Live. Bij die zender is hij nog altijd actief. Al is de naam wel al meerdere keren veranderd. Zo heette het enige tijd FOX Sports. Tegenwoordig is de zender bekend onder de naam ESPN. Hij doet ook daar voornamelijk eredivisiewedstrijden, maar hij is ook veel actief bij wedstrijden in de Europa League. Daarnaast is hij zo nu en dan in talkshows zoals Voetbalpraat te zien naast andere prominenten uit de voetbalwereld.

Andere wetenswaardigheden over Mark van Rijswijk

Mark van Rijswijk heeft zelf ook een carrière als amateurvoetballer achter de rug. Hij speelde voor verschillende clubs op het veld. Ook speelt hij in de zaal. Hij is daarnaast vooral ook bekend als verzamelaar van voetbalboeken. Regelmatig is hij in het nieuws gekomen vanwege zijn omvangrijke bibliotheek aan boeken over de sport in allerlei talen. Daaruit komt ook zijn feitenkennis voort. Van Rijswijk wordt daarom vaak rondom Europa Cup wedstrijden van minder bekende clubs ingezet om de kijker van kennis te voorzien.