Leo Oldenburger is een Nederlandse sportjournalist die vooral bekend is vanwege zijn rol als commentator bij wedstrijden. Naast het geven van commentaar presenteert hij ook programma’s, maakt bij documentaires en schrijft hij boeken over de sport. Bovendien is hij ook bekend van zaken buiten de sportjournalistiek. Zo is hij bijvoorbeeld ook al heel lang actief in de muziekwereld. Tegenwoordig is hij vooral te horen op de sportzender ESPN. Hij is echter in zijn loopbaan actief geweest voor verschillende zenders en media.

Loopbaan van Oldenburger

Leo Oldenburger is door de jaren heen voor verschillende zenders actief geweest. Zo was hij bijvoorbeeld één van de commentatoren van de zender Sport 7. Al hield deze zender al snel op te bestaan. Ook werkte hij voor sportzenders Eurosport en Sport1. Echt bekend werd hij als commentator bij wedstrijden van het Nederlands Elftal voor SBS6. Dat deed hij vanaf 1997. Ook gaf hij commentaar bij darts, een sport die toen in opkomst was in Nederland. Zoals hij ook enkele wielerwedstrijden van commentaar voorzag. Later ging hij commentaar geven bij ESPN en de voorloper daarvan FOX Sports. Daar doet bij vooral wedstrijden in de eredivisie en de Europa League.

Buiten de sport

Leo Oldenburger is in de media niet alleen actief als sportcommentator. Hij is bijvoorbeeld ook jarenlang de commentator geweest van Domino Day. Daarnaast was hij actief op het radiostation KX Radio. Daar mocht hij zijn favoriete platen in de alternatieve genres laten horen. Oldenburger is dan ook één van de bekendste liefhebbers van alternatieve muziek in Nederland. Ook voor RTV Emmen heeft hij zich op deze manier geprofileerd. Bovendien was hij zanger in een band die de naam The Charlies droeg.

Boeken en documentaires

Sinds 2004 is Leo Oldenburger zich meer en meer gaan toeleggen op boeken en documentaires. Zo schreef hij boeken over het Nederlands elftal en over de dartssport, twee onderwerpen waar hij ook als commentator bij betrokken was. Met zij verleden als amateurkeeper heeft hij ook boeken en documentaires over keepers gemaakt. Daarnaast heeft hij biografieën over sporters geschreven, bijvoorbeeld over oud-voetballer Piet Keur. Op die manier is hij op verschillende fronten actief als schrijver en documentairemaker.