Leon Ten Voorde is een journalist uit Nederland die werkt voor de regionale krant TC Tubantia. Ook verschijnen zijn artikelen regelmatig in het Algemeen Dagblad.

Voor die kranten volgt hij FC Twente. Voor Tubantia richt hij zich ook op het Nederlands Elftal. De artikelen die hij schrijft worden vaak ook doorgeplaatst in andere kranten die onder dezelfde uitgever vallen. Waardoor hij dus in veel regionale bladen te lezen kan zijn op sommige momenten. Ook verschijnt hij regelmatig op andere plekken in de media.

Hij is vooral bekend geworden doordat hij de confrontatie met trainers van FC Twente niet schuwt bij slechte prestaties. De loopbaan van Ten Voorde Leon ten Voorde heeft zijn journalistieke werk eigenlijk altijd voor kranten gedaan. “Ik ben van jongs af een sportgek. Ik was altijd fan van sportcommentator Theo Koomen. Ik bedacht bij alles mijn eigen sportcommentaren. Ik weet nog dat hij op een avond in Haaksbergen was om te spreken. Ik was een jaar of 13 en ben naar hem toegegaan om te vragen hoe ik sportjournalist kon worden. Lezen, veel lezen, zei Theo Koomen”, vertelde hij in een interview met zijn krant. Hij is altijd actief geweest als schrijvend journalist, vooral voor TC Tubantia en in een later stadium ook voor de andere regionale en landelijke dagbladen die onder dezelfde uitgever vielen. Tevens is hij twee jaar journalist geweest voor Voetbal International onder Johan Derksen. “Ik heb daar uiteindelijk twee jaar gewerkt, maar ik was te jong om al voor VI te werken. Achteraf was het een beetje alsof je als 16-jarige al naar Ajax gaat. Het was te vroeg, ik was daar nog helemaal niet klaar voor.”

Wel is hij in de loop der jaren steeds vaker gast geweest in podcasts en talkshows om daar over FC Twente te praten. Met Tubantia-collega Fardau Wagenaar bespreekt hij bijvoorbeeld de ontwikkelingen van FC Twente en Heracles Almelo. Dit doet hij rond grote voetbaltoernooien vaak ook in zijn rol als watcher van het Nederlands elftal. Zo is hij dus ook op die manier vaak te zien en te horen. Dit doet hij zowel regionaal als landelijk.

Waardoor zijn Erik ten Hag en journalist Leon ten Voorde zo goed bevriend?

Leon ten Voorde heeft een goede band met Erik ten Hag. De oorsprong daarvan ligt in hun jeugd: ,,Ik voetbalde iedere dag met mijn vriendje Erik ten Hag op het pleintje en bij onze club Bon Boys, en ik zag natuurlijk dat hij veel beter was dan ik. Dus ik moest iets anders gaan doen om van sport mijn werk te maken.” Vorig jaar beschreef Ten Voorde zijn vriendschap en de talenten van Erik ten Hag in het artikel ‘hoe eigenwijze snotneus uit Haaksbergen de beste werd’.

Welke boeken heeft Leon ten Voorde geschreven?

Zoals voor veel journalisten geldt, is het ook voor Leon ten Voorde zo dat hij inmiddels boeken op zijn naam heeft staan als auteur. Ook deze boeken gaan over de voetbalsport, zoals ’50 jaar FC Twente’ en ‘De 25 schoonheden van het amateurvoetbal’. In sommige gevallen ook in samenwerking met andere journalisten geschreven, Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het amateurvoetbal. Zo is hij nog altijd verbonden aan de club van zijn hart, Bon Boys. Dit is een sportvereniging uit Haaksbergen. Ook op de website van deze club is hij regelmatig te zien en te volgen.