Michiel Teeling is een Nederlandse sportjournalist en voetbalcommentator die in 1980 geboren werd. Hij geeft door de jaren heen voor verschillend media gewerkt. Tegenwoordig is hij vooral bekend als commentator bij ESPN. Daar doet hij wedstrijden in de eredivisie en Europa League, maar wordt hij ook zo nu en dan ingezet voor andere competities die op deze sportzender worden uitgezonden. Hij is al sinds 2008 actief voor deze zender en de voorlopers ervan. Teeling richt zich vooral op zijn televisie werk en minder op andere zaken, in tegenstelling tot veel collega’s.

Begin in de journalistiek

Michiel Teeling zette op zijn zeventiende al de eerste stappen in de sportjournalistiek. Hij ging in 1997 namelijk studeren aan de School voor de Journalistiek. Al tijdens zijn opleiding kwam hij ook in de branche aan het werk. Zo werkte hij bijvoorbeeld op de sportredactie van het Utrechts Nieuwsblad. Ook werkte hij bij de NOS voor het radioprogramma Langs de Lijn. Bovendien deed hij werkzaamheden voor voetbalbond KNVB. In 2000 ging hij aan de slag op de sportredactie van NOS Teletekst. Dit deed hij enige tijd voordat hij meer op de voorgrond trad op televisie.

Van redacteur naar commentator

In 2001 over stapte hij over naar de betaalzender Canal Plus. Daar ging hij aan de slag als redacteur en beeldband redacteur. De zender zond destijds ook veel verschillende voetbalcompetities uit en vanaf 2002 mocht Michiel Teeling ook verslag geven bij wedstrijden. Daardoor begon hij zich te ontwikkelen als commentator. Het leverde hem in 2005 een overgang naar Talpa op, toen die zender de samenvattingen van de eredivisie ging uitzenden. Later ging hij ook live commentaar doen in verschillende competities.

Overgang naar ESPN

Michiel Teeling kwam in 2008 bij Eredivisie Live terecht. Deze betaalzender had toen de rechten voor de livewedstrijden van onder andere de eredivisie en eerste divisie. Hier ging hij commentaar bij geven. Ook deed hij verslag van grote toernooien zoals ek’s en wk’s bij de jeugd. Dit deed hij onder andere in 2005, 2006 en 2007 voor Jong Oranje. Teeling is altijd actief gebleven voor de zender. Zo kwam hij dus van Eredivisie Live bij opvolger FOX Sports en daarna bij ESPN. Hij geeft tegenwoordig vooral commentaar bij eredivisie en Europa League. Een enkele keer is hij ook als presentator in de voorbeschouwing te zien.