Pieter Zwart is mede-hoofdredacteur van Voetbal International. Hij is niet te verwarren met zijn naamgenoot die CEO is bij de webwinkel Cool Blue.

Pieter Zwart kwam al op jonge leeftijd binnen als journalist bij Voetbal International, maar maakt daarnaast vooral naam met zijn eigen website Catenaccio, waarop analyses over de voetbalsport verschenen. Die site had hij mede-opgericht met enkele andere enthousiaste jonge volgers van de sport die op dat moment niet aan andere media verbonden waren. Zij richtten zich vooral op tactiek en statistiek toen dit nog niet gebruikelijk was.

Hoe verliep de loopbaan van Pieter Zwart?

De loopbaan van Pieter Zwart begon op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar studeerde hij van 2012 tot 2015 Massa Communication/Media Studies. Op dat moment was hij ook al actief als journalist. Al vanaf 2008, toen hij nog op het VWO zat begon hij voor huis-aan-huis bladen te schrijven. Bovendien richtte hij in 2009 al Catenaccio op met enkele andere enthousiaste volgers. In 2013 kwam hij al bij Voetbal International terecht, waar hij nog werd aangenomen door de toenmalig hoofdredacteur Johan Derksen. Bekendheid bij groter publiek Door zijn werk voor Catenaccio.nl werd Pieter Zwart al snel in kringen waar tactiek en statistiek al populair was snel een bekendheid, vooral op sociale media. Hierdoor en door zijn rol bij Voetbal International ging hij ook steeds meer opvallen bij een groter publiek. Zo kwam hij uiteindelijk ook steeds vaker in beeld bij bijvoorbeeld Ziggo Sport en tijdens de achtergrondprogramma’s rondom grote voetbaltoernooien bij NOS.

Ondertussen werd bij Voetbal International gezocht naar een nieuwe koers die verschillende hoofdredacteuren kende en uiteindelijk leidde tot een gecombineerd hoofdredacteurschap, waarvan Pieter Zwart er één was samen met Peter Wekking en Freek Jansen. Die rol vervult hij nog altijd.

Waar is Pieter Zwart zoal te zien en te horen?

Naast zijn werk als hoofdredacteur is Zwart ook nog met enige regelmaat te zien en te horen in verschillende podcasts en programma’s. Nog altijd is het zo dat vooral analyses over tactiek op basis van statistiek zijn specialiteit zijn. Bovendien is hij ook flink actief voor het betaalde zusterplatform van Voetbal International met de naam VI Pro. Ook schreef hij een boek over het Nederlands Elftal: de Val van Oranje.