Ajax is de qua prijzen en bankrekening de succesvolste club van Nederland. Ook internationaal zijn de Amsterdammers toonaangevend. Maar in dit artikel kijken we naar de rijke historie van de club en dan vooral naar de betekenis van het shirt: wat betekenen de rood-witte clubkleuren en welke symboliek heeft het embleem en andere elementen op het shirt van Ajax?

Ook qua verkoop van shirts merk je dat Ajax de grootste van ons land is. Zelfs in het buitenland vinden deze tenues gretig aftrek. Maar wat is het verhaal achter het shirt van Ajax? Dat gaan we in dit artikel nader bekijken. Hierbij bespreken we onder meer de rijke geschiedenis van dit tenue en welke betekenis de verschillende elementen op het shirt zoal hebben.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Ajax?

Ajax werd op 18 maart 1900 opgericht. Ze behoren hiermee tot de oudste nog bestaande voetbalclubs van Nederland. Als je denkt aan het shirt van Ajax, dan associeer je dit met een wit shirt met een brede rode baan. Toch is dat van origine niet hoe het tenue van Ajax er uit zag. Het eerste shirt van Ajax was rood – wit gestreept, gecombineerd met een witte broek en zwarte kousen. 11 jaar werd dit tenue gehanteerd, maar er ontstond een probleem toen Ajax naar de hoogste divisie promoveerde in 1911. Sparta had exact hetzelfde tenue. Eén van de clubs moest inbinden. Daarom besloot Ajax het tenue aan te passen. Zo ontstond het iconische witte shirt met de brede rode baan. Sinds die tijd heeft het Ajax shirt verschillende looks gehad. Tegelijkertijd is het witte shirt met brede rode band altijd gebleven. De enige uitzondering op deze regel is het thuisshirt tijdens het seizoen 1957/1958. Toen was het shirt geheel rood met witte boorden. Deze variant van het tenue viel overduidelijk niet in de smaak, aangezien het shirt vanaf seizoen 1958/1959 weer gewoon wit met een brede rode baan was.

Wat betekenen de kleuren van het shirt van Ajax?

Hierboven vertelden we je al dat het tenue van deze Amsterdamse voetbalclub bestaat uit een wit shirt met een brede rode baan. Voor deze kleuren wordt gekozen omdat wit en rood een mooie contrast vormen met het groen van de grasmat. Zo blijven de spelers altijd goed zichtbaar, hoe hoog in het stadion je ook zit. Daarnaast wordt voor rood en wit gekozen omdat deze kleuren een krachtige combinatie vormen. Psychologisch heb je een voordeel met deze kleuren omdat ze onoverwinnelijkheid en kracht uitstralen. Rood, wit en zwart zijn sowieso sterke kleuren die een indruk maken. Denk bijvoorbeeld maar aan het Coca Cola logo.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Ajax?

De naam van de club is een verwijzing naar de Griekse held Ajax. Deze Griekse held was een machtige strijder die bovendien onsterfelijk was. Door de link met de Griekse mythologie worden de spelers van Ajax ook wel de Godenzonen genoemd. Sinds het seizoen 1973/1974 staat het logo van de club op het tenue. Voor die tijd was het tenue zonder symbool. Naast het logo van de club staat sinds die tijd ook het logo van de ontwerper van het shirt er op. Ajax shirts zijn gemaakt door gerenommeerde ontwerpers zoals Le Coq Sportif, Puma, Kappa, Umbro en Adidas. Een ander belangrijk onderdeel op het shirt zijn de sterren. Deze sterren verwijzen naar het aantal kampioenschappen die Ajax behaald heeft. Drie sterren op het shirt betekent dat Ajax minimaal 30 keer kampioen is geworden. Bij vier sterren is Ajax 40 keer of meer kampioen geworden.

Welke shirtsponsors heeft Ajax door de jaren heen gehad?

Ajax was één van de eerste voetbalploegen die een sponsor op het tenue kregen. Vanaf het seizoen 1973/1974 kwam voor het eerst het logo van de ontwerpen van het shirt op het tenue te staan. Het eerste shirt met sponsor arriveerde tijdens het seizoen 1982/1983. TDK was het eerste officiële shirtsponsor van deze club. Na TDK was de bank ABN Amro het shirtsponsor. Voor het eerst was deze bank het shirtsponsor tijdens het seizoen 1991/1992. Veel mensen hebben warme herinneringen aan dit shirt dankzij het seizoen 1994/1995, toen Ajax de Champions League won. ABN Amro was tot het seizoen 2007/2008 de shirtsponsor van deze club. Hierna werd Aegon de hoofdsponsor van dit team. Zij blijven het shirtsponsor tot het seizoen 2014/2015. Vanaf het seizoen 2015/2016 is Ziggo de hoofdsponsor. Op de achterzijde van het shirt maken zij ook reclame voor hun Giganet. Dit deden zij ook op het derde tenue uit het seizoen 2021/2022. Dit is het befaamde Bob Marley Ajax shirt dat het meest verkochte tenue uit de clubgeschiedenis werd.

Wil jij ook het iconische shirt van Ajax in je collectie hebben? Bestel dan eenvoudig en snel hieronder jouw exemplaar!