FC Porto behoort tot de grootste clubs van Portugal, samen met Benfica en Sporting Lissabon. Zij zijn de Portugese club die het meest recent, onder leiding van coach José Mourinho, de Champions League wisten te winnen. Een knappe prestatie waarvan het nog maar de vraag is of het ooit nog geëvenaard zal worden. Desalniettemin is FC Porto al jarenlang één van de beste clubs van Portugal en doen ze het ook in Europa nog altijd erg goed. Hierdoor hebben ze fans over de hele wereld en wordt hun shirt overal goed verkocht. Maar wat is het verhaal achter het shirt van FC Porto? Daar vertellen we je hier onder meer over aan de hand van de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors van het shirt.

De geschiedenis van het shirt van FC Porto

FC Porto werd in 1893 opgericht en is hiermee één van de oudste ploegen van Portugal die nog altijd op het hoogste niveau actief is. De club werd opgericht door een wijnhandelaar die dankzij zijn vele reizen naar Engeland verliefd werd op voetbal. Alhoewel er meteen vanaf het begin gevoetbald werd tegen andere Portugese ploegen, kwam de ploeg enkele jaren stil te liggen. Vanaf 1906 werd een doorstart gemaakt en groeide FC Porto uit tot één van de meest succesvolle clubs van Portugal. Voor 1909 had de club geen vaste tenues. Voor die tijd heeft de club onder meer wit met blauw gestreepte shirts, wit met rood gestreepte shirts en geheel rode shirts gehad. Vanaf 1909 werd gekozen voor een vast tenue: een wit shirt met blauwe verticale strepen en een zwarte broek.

Wat zijn de kleuren van het shirt van FC Porto?

Sinds 1909 zijn wit en blauw de vaste kleuren die te zien zijn op het shirt van FC Porto. Over het algemeen zijn er altijd witte en blauwe verticale strepen, alhoewel de verhoudingen tussen de kleuren per seizoen anders kunnen zijn. Het ene jaar heeft blauw de overhand, het andere jaar wit. Het uitshirt heeft ieder seizoen een andere kleur. Zo is het donkerblauw, geel, grijs, oranje, zwart, bruin en paars van kleur geweest. Er werd voor wit en blauw gekozen omdat deze kleur duidelijk contrasteren met de groene kleur van het speelveld. Zo bleven de spelers van de club te allen tijde goed zichtbaar voor iedereen.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van FC Porto?

Het clublogo is op de linkerborst van het shirt te vinden, boven het hart. Dit staat symbool voor de onvoorwaardelijke liefde voor de club die spelers moeten hebben. Het logo bestaat uit een aantal elementen. Zowel het wapenschild van Porto als van Portugal zijn hierop te zien. Daarnaast is een blauwe bal met witte strepen te zien. Dit symboliseert zowel een voetbal als de aarde. Op het logo staat Invicta, wat onverslaanbaar betekent. Daarnaast is er een draak te zien die vuur spuwt. Daarom worden de spelers van FC Porto ook wel De Draken genoemd. Op de rechterborst van het shirt is de ontwerper te zien. Door de jaren heen zijn dit Adidas, Kappa, Nike, Warrior en New Balance geweest.

De shirtsponsors van FC Porto

Door de jaren heen heeft FC Porto meerdere shirtsponsor gehad. Hun eerste shirtsponsor was Revigres vanaf het seizoen 1986/1987. Zij bleven de sponsor op het shirt tot 2003, waarmee Revigres het langst de sponsor van deze club is geweest, waarna PT het overnam. Na vijf seizoenen nam TMN de rol van shirtsponsor over. Zij bleven op het shirt te zien tot het seizoen 2011/2012, waarna MEO het overnam. Vanaf het seizoen 2018/2019 nam Altice de rol van shirtsponsor voor één seizoen over, waarna MEO wederom shirtsponsor werd. Dat bleven ze tot het seizoen 2022/2023, waarna Betano het overnam.