Nederland kent niet veel beroemde vrouwelijke voetbalscheidsrechters. Shona Shukura is er wel één! Ze is al een tijdje actief en heeft op haar jonge leeftijd al een roemrijke carrière. De arbiter heeft een relatie met haar vriend voetballer Jeff Hardeveld.

Waar is Shona Shukrala bekend van?

Shona Shukrala is geboren in 1991 en heeft nu al een roemrijke carrière achter de rug.  In de eerste plaats heeft ze een tijdje gevoetbald bij de bekende regionale club AFC’34. Daar voetbalde ze tot haar 17e en naast het voetballen begon ze ook actief te worden als clubscheidsrechter. Het bleek al snel dat ze flink talent had voor het fluiten, want niet veel jaren later mocht ze al wedstrijden fluiten voor de KNVB. Daar begon ze mee in 2009 en in 2010 mocht ze deelnemen aan het talententraject amateurvoetbal van de KNVB.

We moeten toegeven dat ze aanvankelijk nog niet zo bekend was, maar daarna is haar carrière in sneltrein gegaan. In 2017 werd ze namelijk scheidsrechter bij de FIFA en dat is bijzonder prestigieus. Zeker omdat Shona zich omhoog moest vechten in een wereld die voornamelijk door mannen wordt gedomineerd. Tegenwoordig worden vrouwen in de voetballerij algemeen geaccepteerd, maar dat gold nog niet voor de periode dat zij actief werd. Ze mag dan ook met recht een voorbeeld worden genoemd. Ze kreeg vanaf 2019 internationale aanstellingen voor wedstrijden in de Champions League en op het WK en het EK. Toen is ze echt beroemd geworden bij grote publiek.

Heeft Shona Shukrala een relatie?

Shona Shukrala is opgegroeid in Alkmaar en heeft drie broers. Haar vader heeft een Surinaamse afkomst en haar moeder is Nederlands. Van haar jeugd is niet veel bekend, behalve dat ze fanatiek was met voetballen en met het fluiten van veel wedstrijden. Inmiddels is ze verloofd met de bekende voetballer Jeff Hardeveld. Dit is momenteel de huidige linksback van de voetbalclub FC Emmen. Shona Shukrala heeft gelukkig ook een Instagramaccount en daar deelt ze iets meer over haar privéleven. In de eerste plaats heeft ze veel prachtige vakantiefoto’s op Instagram staan. Daar blijkt dan ook wel duidelijk uit dat ze een levensgenieter pur sang is. Dat mag ook wel, want ze heeft ook een flink druk leven. Daarnaast vind je op haar Instagram ook veel plaatjes van haar activiteiten als voetballer. Ook zijn er enkele foto’s met haar vriend. Enkele leuk activiteiten deelt ze ook op haar account.

Wat doet Shona Shukrala naast haar werk als scheidsrechter?

We hebben het in dit stuk over Shona al gehad over haar ambitieuze carrière als scheidsrechter. Veel mensen weten echter niet dat ze ook actief is naast het leven als scheidsrechter. Misschien vind je dit een beetje gek klinken, want in de voetbalwereld wordt toch veel verdiend? Waarom zou je dan als een fanatieke scheidsrechter, wat Shona Shukrala is, je tijd ook nog aan andere zaken besteden? Dat komt in de eerste plaats omdat ze bijzonder ambitieus is, maar tegelijkertijd wordt er in de scheidsrechterswereld ook minder verdiend dan in de spelerswereld.

Shona Sukrala heeft dan ook een rechtenopleiding gevolg aan de Vrij Universiteit Amsterdam. Ook daar bleek ze fanatiek te zijn en inmiddels is ze actief als Officier van Justitie. Shona Shukrala heeft dus een zeer druk leven en we vragen ons af waar ze alle tijd vandaan haalt.

Hoe houdt Shona Shukrala zich staande in de voetbalwereld?

Shona Shukrala kan met recht een voorbeeld voor velen worden genoemd. In de eerste plaats vanwege haar ambities en doorzettingsvermogen. Ze heeft een universitaire studie afgerond, terwijl ze tegelijkertijd actief was als scheidsrechter. Bovendien heeft ze in de periode dat ze actief was ook veel betekend voor vrouwen in de voetbalwereld. Dit geldt zeker voor vrouwen in de scheidsrechterswereld. We mogen als Nederlandse bevolking dan ook trots zijn op een vrouw als Shona Shukrala en ook op wat ze allemaal heeft gepresteerd. Hopelijk gaan er in de toekomst veel vrouwen in haar voetsporen treden. Vrouwen in de voetbalwereld kunnen nog wel een boost gebruiken. Dit geldt niet alleen voor vrouwelijke spelers, maar ook voor vrouwen die de ambitie hebben om scheidsrechter te worden.