FC Barcelona is, samen met Real Madrid, de grootste club van Spanje. De Catalaanse club is succesvol en staat bol van de tradities. In dit artikel laten we ons licht schijnen op het traditionele fraaie shirt van FC Barcelona. Waar staan de symbolen, kleuren en het embleem voor?

Vraag aan Nederlandse voetbalfans wat hun favoriete buitenlandse club is, en velen zullen Barcelona als antwoord geven. Dit heeft twee voorname verklaringen. Ten eerste is er een link met Nederland. Zowel als voetballer als coach heeft Johan Cruyff deze club tot grote hoogtes doen stijgen. Bovendien hebben vele grote Nederlandse voetballers voor deze ploeg gespeeld: onder meer Johan Neeskens, Ronald Koeman, Patrick Kluivert, Philip Cocu, Frank de Boer, Edgar Davids, Memphis Depay en Frenkie de Jong. Daarnaast zijn veel voetbalfans dol op het verzorgde voetbal dat Barcelona op de mat legt. Geen wonder dat de voetbalshirts van deze Spaanse club ook in ons land mateloos populair zijn. Nog altijd zien we geregeld mensen rond lopen in een shirt van Lionel Messi, Ronaldinho of Neymar. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter het shirt van FC Barcelona? Daar vertellen we je hieronder meer over. Hierbij belichten we de geschiedenis van dit tenue, de kleuren, de symboliek en de shirtsponsors die hierop te zien zijn.

Wat is de geschiedenis van het shirt van FC Barcelona?

FC Barcelona werd op 29 november 1899 opgericht door de Zwitser Johan Gamper. Hij ontdekte het voetbal in Engeland en richtte sinds die ontdekking in meerdere landen clubs op. Al sinds het begin speelt de Spaanse ploeg in de blauwe en granaatrode kleuren die we associëren met dit elftal. Deze kleuren zijn gebaseerd op een Zwitserse voetbalclub die ook opgericht was door Johan Gamper. De eerste shirts van deze club hadden een blauwe helft met een rode mouw en een rode helft met een blauw mouw. De kleuren zijn altijd behouden gebleven, maar de indeling van het tenue kan per seizoen soms behoorlijk verschillen. De verdeling van de strepen is ieder seizoen anders. Soms overheerst de rode kleur, dan juist weer het blauw. Meestal zijn de strepen verticaal, maar tijdens het seizoen 2015/2016 waren de strepen juist horizontaal. Soms wordt er qua design terug gegrepen naar het oude shirt, maar er zijn ook jaren geweest (zoals het seizoen 2022/2023) waar er drie kleuren te zien zijn op het shirt: blauw, rood en donkerblauw.

Waarvoor staan de kleuren op het shirt van Barcelona?

Hierboven vertelden we je al dat blauw en granaatrood de vaste kleuren zijn van het tenue van FC Barcelona. Dit is sinds 1899 nooit anders geweest. Eens in de zoveel tijd is er een andere kleur te zien op dit shirt. Zo is er tijdens het seizoen 2022/2023 een extra donkerblauwe kleur toegevoegd. Tijdens het seizoen 2020/2021 was het shirt voorzien van een gele boord. Deze kleuren zijn dus gekozen door Johan Gamper omdat het dezelfde kleuren waren als een Zwitserse club die hij had opgericht. Zo wilde hij zijn clubs een eigen identiteit geven, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat duidelijk was dat het zijn clubs waren. Een eigen huisstijl, dus.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van FC Barcelona?

Alhoewel FC Barcelona al in 1899 werd opgericht, duurde het tot 1913 voordat de club een eigen logo kreeg. Hiervoor was het logo het wapen van de stad. Het nieuwe logo was gebaseerd op de clublogo’s zoals Engelse clubs het hadden: een olla met drie vlakken en een middenbaan. De olla verwees naar de etenspot van de bouwvakkers. Linksboven is er een rood kruis met een witte achtergrond, wat het teken van St. Jordi is. Rechtsboven zijn vier rode banen op een gele achtergrond te zien. Dit verwijst naar de vlag van het oude graafschap Barcelona. De middenbaan is goudgeel van kleur en bevat de letters FCB (Football Club Barcelona).

Welke shirtsponsors heeft het shirt van FC Barcelona door de jaren heen gehad?

FC Barcelona was voorheen de club die er trots op was dat er geen sponsor op het shirt te vinden was. Sinds het seizoen 1981-1982 was al wel de ontwerper van het shirt op de rechterzijde van het tenue te zien. Door de jaren heen hebben Meyba, Kappa en Nike het tenue van Barcelona ontworpen. In het seizoen 2006/2007 stond er voor het eerst een sponsor op het shirt. Dit was echter geen sponsor die hier geld voor betaalde, want het was het goede doel Unicef. Zo steunde de voetbalclub een goed doel. Pas vanaf het seizoen 2011/2012 is er voor het echt een shirtsponsor op het tenue te zien. Het gaat hierbij om de Qatar Foundation. Vanaf 2013/2014 was Qatar Airways het shirtsponsor. Hierna volgde Rakuten vanaf het seizoen 2017/2018. Sinds het seizoen 2022/2023 is Spotify de sponsor van Barcelona. Ook het stadion heet nu Spotify Nou Camp.

Eigenlijk kan het shirt van FC Barcelona niet ontbreken in je collectie. Dit seizoen brengt weer prachtige exemplaren, maar ook bijzondere warming up shirts. Je kunt ze eenvoudig en snel hieronder bestellen.