Waar ligt de lat van Calvin Stengs? Is dat de top van de Eredivisie of is dat de Europese top? Is het flegmatieke en dromerige zijn valkuil; of maakt dat hem juist geniaal en onvoorspelbaar? Is Calvin Stengs straks een nummer 10 of blijft hij zijn soms onnavolgbare acties vanaf de rechterkant maken? En hoe goed was Calvin Stengs eigenlijk geweest zonder de ernstige blessure aan de knie? Want een gescheurde kruisband hield de nog jonge aanvaller (van 18-12-1998) liefst veertien maanden aan de kant. De toekomst van Stengs is nadrukkelijk nog in nevelen gehuld.

Stengs heeft alles om in de top van Europa te spelen

Hij is groot (1.87 meter) en fysiek sterk. Hij heeft snelheid en techniek, kan een doelpunt maken en heeft altijd oog voor de medespeler. Al snel was duidelijk dat kleine Calvin een talent was. Daar waren de scouts het roerend over eens als ze hem zagen schitteren in de jeugd van SV DIOS. Hij maakte al snel de overstap naar HFC Haarlem en later de jeugdopleiding van AZ. Stengs debuteerde al in december 2016 in de hoofdmacht van AZ. Dat deed hij in het bekerduel tegen ASWH uit Hendrik Ido Ambacht, een duel dat met 2-0 werd gewonnen. Stengs schitterde in het seizoen 2016/2017 met name in Jong AZ, dat toen kampioen werd in de Tweede Divisie. Het officiële competitiedebuut voor Stengs vond plaats op 5 maart 2017. In eigen huis speelde AZ tegen Excelsior.

Veertien maanden aan de zijlijn

Het seizoen 2017/2018 begon voor AZ met een uitwedstrijd tegen PSV. Stengs imponeerde in de eerste minuten van het duel. De ware voetballiefhebber schoof naar het puntje van de stoel. Totdat hij op zeer ongelukkige wijze zijn knie verdraaide en zijn kruisband afscheurde. De zware blessure hield Stengs vervolgens veertien maanden aan de kant. Zijn rentree volgde pas op 19 oktober 2018, toen hij zijn eerste minuten weer maakte voor Jong AZ.

Debuut in Oranje smaakt nadrukkelijk naar meer

Calvin Stengs heeft alles in zich om een absolute topspeler te worden. Toch begint de tijd te dringen en is het voor de aanvaller zaak beslissender te zijn en een constanter en nog hoger niveau te halen. Zijn debuut in Oranje, op 19 november 2019, tegen Estland smaakte nadrukkelijk naar meer. Oranje won dat duel met 5-0 en Stengs kreeg twee assist achter zijn naam. Wat betreft het Nederlands Elftal deed Stengs al wel goede zaken buiten de lijnen. Hij heeft namelijk al enige tijd een relatie met Beau de Boer, de talentvolle handballende dochter van bondscoach Frank de Boer. Wellicht kan hem dat helpen de strijd met Steven Berghuis om een plaats in de selectie van Oranje in zijn voordeel te beslissen. Al kan het vanwege de extra focus die op deze bijzaak door de pers wordt gelegd, ook tegen hem gaan werken.

Het woord is vooral aan Calvin Stengs zelf. Zet hij zijn onmiskenbare talent om in rendement en gaat hij een volgende stap maken? Wie het weet mag het zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *