Hij is de meest scorende buitenlander die ooit actief was voor FC Utrecht en is sinds begin 2021 ook de duurste Eredivisiespeler ooit. Want Ajax betaalde begin 2021 liefst 22,5 miljoen euro voor centrumspits Sébastien Haller, die tot dat moment op dood spoor zat bij West Ham United. De fysiek ijzersterke aanvalsleider werd bij West Ham United gedwongen countervoetbal te spelen. En dat bleek hem niet echt op het lijf geschreven.

Complete en veelzijdige aanvaller

‘Als hij ook nog snelheid had, dan speelde hij bij Real Madrid’. Was getekend: René van der Gijp. De opmerking van de voetbalanalist snijdt houdt. Sébastien Haller (van 22 juni 1994) is een complete spits. Zijn fysiek is imponerend, het neusje voor de goal opvallend. Haller is het ideale aanspeelpunt, is technisch goed onderlegd en is ook in de lucht uitstekend. Daarmee is de in Ris-Orangis als Sébastien Romain Teddy Haller geboren aanvaller vooral erg compleet en veelzijdig.

De gouden tip van Didier Martel

Haller tekende bij het Franse AJ Auxerre zijn eerste profcontract. De club die decennia lang grote talenten voortbracht, hevelde Haller in 2012 over naar de eerste selectie. Op 27 juni 2012 maakte hij in de wedstrijd tegen Olympique Nîmes zijn debuut. Hij scoorde niet. Om meer aan spelen toe te komen, werd Haller uitgeleend aan FC Utrecht. Voormalig FC Utrecht aanvaller Didier Martel tipte de club uit de Domstad en drukte ze op het hart vooral een optie tot koop af te dwingen. En dat deed FC Utrecht. Kort nadat de Fransman zijn eerste goals voor de club gemaakt had, besloot de leiding van de club Haller definitief over te nemen van AJ Auxerre. FC Utrecht maakte precies en met veel plezier 750.000 euro over. Een koopje, zo bleek later. Bij FC Utrecht scoorde Haller aan de lopende band en stootte hij de Belg Stefaan Tanghe van de eerste plaats op de topscorerslijst van buitenlanders bij de club.

Succesvol in Frankfurt

Sébastien Haller tekende in mei 2017 voor het Duitse Eintracht Frankfurt. Met deze club won hij de finale van de DFB Pokal door verrassend Bayern München met 3-1 te verslaan. Groot was de inbreng van Haller in dat duel overigens niet. Hij viel een minuut voor tijd in voor Ante Rebic. Toch waren de twee seizoenen die Haller voor Eintracht speelde succesvol. Ook onder grotere weerstand bleek hij een gemakkelijk scorende, balvaste aanvaller. Toch was het nog best verrassend dat de aanvaller in 2019 een contract tot medio 2024 tekende bij West Ham United. De Engelse club maakte liefst vijftig miljoen euro over aan Eintracht Frankfurt.

De reservebank in Londen

In Engeland bleek al snel dat Haller niet de juiste keuze gemaakt had. West Ham United speelde countervoetbal en daarvoor mist Haller simpelweg de explosiviteit. Haller hield voorin de bal soms weliswaar uitstekend vast, bij West Ham sloot nooit iemand aan. De kwaliteiten van Haller bleven onbenut in de Engelse hoofdstad en gaandeweg het seizoen belandde hij op een plek die hij tot dat moment nog niet zo goed kende: de reservebank.

De winnende treffer tegen Madagaskar

In Ajax zag Haller in januari 2021 een uitweg. En dat blijkt vooralsnog wél een goede keuze. Haller scoorde meteen tijdens zijn debuut tegen PSV en is eigenlijk niet meer weg te denken uit de hoofdmacht van de Amsterdammers. Toch moet Ajax het in de Europa League wel doen zonder de slimme, balvaste en technisch vaardige aanvaller. Een administratieve fout maakt dat Ajax het zonder de aanvalsleider moet doen in Europa. Hoewel Haller in vrijwel alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Frankrijk uitkwam, bleek de stap naar het elitekorps van Didier Deschamps te groot. Omdat hij echter een Ivoriaanse moeder heeft, werd hij alsnog international toen hij besloot uit te komen voor Ivoorkust. Het zal niemand verbazen dat hij tijdens zijn debuut tegen Madagaskar (november 2020) meteen scoorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *