Estadio Metropolitano is een voetbalstadion in Madrid. Het was voorheen bekend als Estadio La Peineta. Maar nu heet het door sponsorredenen ook wel stadion Wanda Metropolitano. Het stadion opende zijn deuren als in 1994 maar is sinds vanaf verbouwing de thuishaven van voetbalclub Atletico de Madrid.

De geschiedenis van Wanda Metropolitano  

De gedachte bij het bouwen van het stadion was eigenlijk niet in eerste instantie voor voetbal. Het was eigenlijk de bedoeling dat het stadion ervoor zou zorgen dat de wereldkampioenschappen atletiek van 1997 naar Madrid zou komen. Met die gedachte begonnen ze dus aan de bouw in 1990. Vier jaar later werd het stadion geopend. Helaas zorgde het splinternieuwe stadion er niet voor dat de wereldkampioenschappen naar Madrid gingen. Ze werden echter toegedeeld aan Athene. De tweede wedstrijd van de Supercopa de Espanã werd vel in 1996 in het stadion gespeeld. Dit was een wedstrijd tussen Atletico Madrid en FC Barcelona. Het was daarnaast ook het hoofstadion van de IAAF Continentel Cup. 

Vicente Calderon

Een nieuwe thuisbasis

In 2004 sloot het stadion zijn deuren om nog een poging te doen om een groot evenement naar de stad te halen. Madrid aasde deze keer op de Olympische Spelen van 2016. Ze wilde graag dat deze naar Madrid zou gaan. Maar in 2009 werd echter al bekend gemaakt dat de spelen naar Rio de Janeiro zou gaan. Maar om het stadion toch nog wat eer aan te doen werd bekend gemaakt dat de Atlético Madrid de bewoner zou worden van het stadion. Vanaf het seizoen 2017/18 verving het stadion het Estadio Vicente Calderón. Een nieuwe club betekent natuurlijk ook een nieuwe naam. Deze werd in 2016 bekend gemaakt als Wanda Metropolitano. Wanda verwijs dut naar de sponsor en Metropolitano is hetzelfde als de naam van het stadion waar Atlético zich tussen 1923 en 1966 had gevestigd. In het seizoen 2017/18 moest Atlético Madrid echter eerst vier opeenvolgende uitwedstrijden spelen. Maar toen ze eindelijk in hun nieuwe thuishaven mochten spelen op 16 september tegen Málaga werd het gevierd met een spectaculaire openingsceremonie. Een parachutist landde voor de aftrap met de Spaanse vlag op het veld. Koning Felipe VI van Spanje keek ook toe vanaf de eretribune.

Miljoenenproject

De kosten van hun nieuwe stekkie? De clubpresident zegt dat het ‘maar’ 170 miljoen euro heeft gekost voor de club. De gemeente Madrid heeft de overige 140 miljoen betaalt voor het stadion dat een capaciteit heeft van 68 toeschouwers. De Spaanse bekerfinale werd ook voor het eerst gespeeld in het nieuwe stadion maar Atlético Madrid kon hier niet aan mee doen. De finale ging tussen FC Barcelona en Sevilla. Het wereldrecord voor toeschouwers voor een dameswedstrijd is ook verbroken in het stadion. In 2019 gingen er namelijk 60739 toeschouwers naar het Metropolitano voor een voetbalwedstrijd tussen Atlético Madrid en Barcelona. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *