Het voetbalveld in Brentford, genaamd Griffin Park, is gelegen in de Londense wijk Hounslow. Voor Brentford FC was het een thuisbasis sinds de opening in september 1904 tot augustus 2020. Het enige Engelse voetbalveld die op elke hoek een pub heeft, zo stond het terrein bekend aangezien het gelegen was in een overwegend woonwijk. De naam van het stadion verwijst naar de griffioen in het logo van Fuller’s Brewery. Hij was de eigenaar van de boomgaard waarop het stadion is gebouwd. 

De bouw van Griffin Park 

Tussen de formatie van Brentford in 1889 en 1904 speelde de club wel op vijf terreinen. Fulham- voorzitter Henry Norris, Brenfort-manager Dick Molyneux en clubpresident Edwin Underwood gingen in 1903 onderhandelen over een huurovereenkomst. Ze wilde voor een peperkorrelhuur voor 21 jaar een boomgaard huren langs de Ealing Road. De bomengaard was dus van de lokale brouwers Fuller, Smith en Turner. Ze wilde graag het terrein huren met optie het eigendom te kopen. Dit koste zo’n 5000 euro. In 1904 was de bouw begonnen onder leiding van de architecten Parr & Kates. De lokale vrijwilligers mochten de boomgaard kappen zodat ze het hout konden houden. Ze verbouwden de grond zodat er een capaciteit van 20.000 in kon, dit werd later verhoogd naar 30.000/40.000. De nabijgelegen pub heette ook The Griffin dus vandaar dat het terrein ook de naam kreeg. Er werden eerst een aantal proefwedstrijden gespeeld maar toen kon op 1 september 1904 dan eindelijk het Griffin Park worden geopend. 

Verstoring

Er was maar een keer dat het Griffin Park werd gesloten en dat was vanwege problemen met het publiek. Na de wedstrijd in de Derde Klasse Zuid tegen Brighton & Hove Albion op 12 september 1925, leidde een slecht gevoel tot problemen op de terrassen en het volgen van de scheidsrechters. Toen moest de FA noodgedwongen het terrein sluiten voor 14 dagen. Brentford zakte bij de volgende thuiswedstrijd naar de laatste plaats in de Football League omdat ze met 2-0 verloren van Crystal Palace. 

Grote brand van Brentford

Er was echter nog een andere keer dat Griffin park zijn deuren moest sluiten en deze keer niet door het publiek. Op 1 februari 1983 brak er brand uit in de Braemar Road Stand. Het was door een elektrische storing in de stookruimte van de stand. Het vuur verspreidde zich super snel waardoor het hout bij de constructie van de ook verbrande. Groundsman Alec banks sliep toen onder tribune maar werd gelukkig gered door Brentford-speler Stan Bowles en zijn vrouw Jane. In de buurt van Grifford Park werden zo’n 60 mensen geëvacueerd. Brentford had ook veel schade opgelopen en naar schatting moesten ze zo’n 150.000 pond betalen voor de herbouw. 800 stoelen, de gymzaal, de uitkleedkamer en de wasserette waren allemaal verwoest of beschadigd. De spelerstunnel werd in de reconstructie verplaatst naar de westelijke hoek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *