Het Duitse voetbalstadion Allianz Arena is gelegen in het zuiden van München. Het stadion is sinds 2005 geopend voor de wedstrijden van de twee thuisclubs, namelijk Bayern München en TSV 1860 München. Het stadion komt aan zijn naam doordat de sponsor Allianz AG er flink veel voor betaald heeft. Ze hebben namelijk € 90 miljoen van de € 340 miljoen totale kosten betaald om de naamgarantie te hebben tot 2021. 

Renovatie of een nieuw stadion? 

De vraag of er een renovatie moet komen voor het Olympisch Stadion of dat er een geheel nieuw stadion zou moeten komen kwam naar voren in 2001. Toen werd er een referendum geplaats om die moeilijke vraag te beantwoorden. Twee derde van de stemmen waren voor de nieuwbouw, dus zo ging het plan in zijn werking. De twee Zwitserse architecten Herzog & de Meuron gingen aan de slag om het nieuwe stadion te verwezenlijken. Het stadion lijkt ook wel op een reusachtig wit zwembad doordat de buitenwanden en het dak, die er aan vast zit, gebold zijn. Het komt ook doordat de wanden en het dak kunstroof kussens zijn. Zo kan elk deel verschillende belicht worden. Het stadion heeft ook een grote capaciteit van 76000 zitplaatsen. Het stadion is dan wel niet de grootste van Europa, de parkeerplaats is dat wel met zijn 11000 plaatsen. 

De opening 

Voor dat het stadion zijn deuren kon openen is er echter een corruptieschandaal geweest in de voetbalwereld. Op 9 maart in 2004 werden Karl-Heinz Wildmoser senior en junior gearresteerd. Er zou zakelijke omkoping plaatsgevonden zijn bij de aanbesteding van het project. Senior kwam er nog mooi van af want hij werd niet vervolgd en moest alleen maar aftreden als voorzitter van TSV München 1860 maar zijn zoon werd dat wel. Hij kreeg voor zijn rol in de zaak een celstraf van vierenhalf jaar. 

De twee clubs

Zowel Bayern München als TSV 1860 München moeten het stadion met elkaar delen. Het is van beide clubs hun thuisstadion. Als het Bayern München zijn tijd is om te spelen, wordt het gehele stadion rood verlicht. Als 18060 München moet spelen, wordt het stadion blauw verlicht. De witte kleur wordt gebruikt voor als het Duits nationale elftal moet spelen tijdens een thuiswedstrijd. In 2005 kon het stadion zijn deuren dan eindelijk openen. Het werd ook gebruikt tijdens het WK voetbal in 2006. De finale van de UEFA Champions League was ook in de Allianz Arena gehouden. Dat was toen heel bijzonder aangezien Bayern München toen mocht spelen. Dat was de eerste keer in de geschiedenis van de Champions League dat de thuisspelende club de wedstrijd in zijn eigen stadion mocht spelen. Helaas voor Bayern München won Chelsea toen wel de finale. Bayern München is echter nu de enige club die gebruik maakt van het stadion aangezien TSV 1860 München sinds 2017 is gedegradeerd naar de amateurliga. De Allianz Arena werd ook in 2021  gebruikt als één van de speellocaties van het Europees kampioenschap voetbal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *