Gebouwen zijn niet meer dan een verzameling hout en stenen die pas tot leven komen door gebeurtenissen in het verleden. Zo is het met huizen, met kerken en ook met stadions. Soms komt het echter voor dat gebouwen al historisch zijn op het moment dat ze net gebouwd zijn, alleen wordt die waarde pas in de toekomst met terugwerkende kracht herkend. Zo is het ook met Hillsborough Stadium in Sheffield. Negentig jaar lang was de historie van de thuishaven Sheffield Wednesday verbonden met de meest beroemde stadionarchitect aller tijden. Tot op 15 april 1989 de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest in het roemruchte stadion werd gespeeld en de namen van 96 Liverpool-supporters voor eeuwig werden verbonden aan Hillsborough.

Hillsborough Stadium werd in 1899 gebouwd en kreeg als eerste naam Owlerton mee. Pas nadat de wijk Hillsborough om het stadion heen groeide, kreeg het stadion van Sheffield Wednesday de huidige naam. Het stadion werd ontworpen door de beroemdste architect in de historie van voetbalstadions Archibald Leitch. Zijn kenmerk bestond uit driehoekvormige daken boven de hoofdtribune, waarvan de middelste de grootste was. Sinds de nieuwbouwmanie overal ter wereld is toegeslagen verdwijnen veel van de ontwerpen van Leitch. Gelukkig zijn er ook een aantal die op de monumentenlijst staan in Engeland en zo bewaard blijven voor de komende generaties.

Vaste bespeler Sheffield Wednesday is één van de oudste clubs in Engeland (opgericht in 1867), maar de club kent geen hele grote prijzenkast. Er werden slechts vier landskampioenschappen, drie FA Cups, een League Cup (de laatste hoofdprijs in 1991) en één Community Shield gewonnen door de club, die aan de bijzondere toevoeging kwam doordat de oprichters op woensdag hun vaste vrije dag hadden. Het Hillsorough Stadium was tijdens het WK van 1966 (vier wedstrijden) en het EK van 1996 (drie wedstrijden) één van de speellocaties. De belangrijkste wedstrijd in de historie van Hillsborough was echter één van de halve finales van de FA Cup van 1989 tussen Liverpool en Nottingham Forest.

Het duel tussen The Reds en Forest zou letterlijk en figuurlijk de meest beklemmende zijn in de geschiedenis van het Engelse voetbal en het startsein zijn van de renovatie van alle stadions in Groot Brittannië. Maar bovenal zullen de namen van “The 96” voor eeuwig verbonden zijn aan Hillsborough. “The 96” zijn de 96 Liverpool-supporters die overleden doordat bepaalde vakken van de tribune aan Leppings Lane overvol raakten. Het duurde jaren voordat de politie van Sheffield de fouten die vooraf gingen aan het afgrijselijke incident erkende. De stadionramp zorgde ervoor dat alle stadions in Engeland de hekken en staanplaatsen moesten verwijderen en vervangen voor zitplaatsen. Voor wie meer wil weten over deze stadionramp: er is een ontzettend mooie documentaire gemaakt over Hillsborough en de strijd voor gerechtigheid voor “The 96.”

De geschiedenis maakt het stadion van Sheffield Wednesday tot één van de iconen onder de voetbalstadions wereldwijd. Uiteraard met dank aan Archibald Leitch, maar misschien nog wel meer vanwege de gruwelijke herinnering aan de dood van “The 96.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *