Ibrox Stadium is een voetbalstadion in Schotland. Het is gelegen aan de zuidkant van de rivier de Clyde in het Ibrox-gebied van Glasgow. Het Ibrox Stadium is de thuisbasis van de voetbal club FC Rangers. Met een capaciteit van 50817 is het Ibrox Stadium het op twee na grootste voetbalstadion in Schotland. 

De geschiedenis van Ibrox Park 

In 1872 was de eerste wedstrijd van de Rangers op Glasgow Green. Toen speelde ze nog thuiswedstrijden op openbare velden in Glasgow, iets was je nu niet meer kunt voorstellen als proffesionele club. Maar in 1875 wist de Schotse club toch een thuisbasis te creeeren in Burnbank. Een jaar later werd die thuisbasis verplaatst naar het cricketclub van Clydesdale in Kinning park. De grond werd wel omgebouwd naar de gemakken van de Rangers, zoals dat er een capaciteit van 7.000 zou komen voor al hun fans. Maar uiteindelijk was de grond toch niet het eigendom van de Rangers. Later in 1887 kwamen de Rangers voor het eerst aan in het Ibrox-gebied waar hun toekomstige stadion zich zou gaan vestigen. Op korte termijn was het gebied, het eerste Ibrox Park, een groot succes vanwege het feit dat de drie internationale wedstrijden van Schotland en de 1890 Scottisch Cup Final daar werden gespeeld.  De Rangers kozen ervoor om een splinternieuw stadion te gaan bouwen en zamelde daarom geld in. Dit gebeurde door een naamloze vennootschap op te richten. Het splinternieuwe Ibrox Park opende officieel zijn deuren op 30 december 1899. 

Van Ibrox Park naar Ibrox Stadium

Als je naar het Ibrox Park kijkt van de Rangers zie je meteen dat het totaal verschillend is vergeleken met het Ibrox Stadium nu. Het had de vorm van een ovale baan met een paviljoen en een tribune. Het Ibrox Park had toen een capaciteit van 40.000. Om ervoor te zorgen dat de Scotisch Cup in het Ibrox Park werd gehouden, maakte ze een groot terras waar 3600 mensen konden zitten. Deze werd aan de westelijke kant gebouwd maar ook aan de oostelijke kant bevond zich een soort gelijk terras met een capaciteit van 34.000. Er verschenen echter al veel krantenkoppen dat de terrassen te onstabiel waren en dat werd helaas ook bewezen. In 1902 verzamelde 68114 mensen zich voor een wedstrijd in het Ibrox Stadium maar vlak na de aftrap stortte het terras al massaal in.

Tragisch dieptepunt

Er zijn die dag 25 mensen om het leven gekomen. Wat nou precies de oorzaak van de ramp is geweest, is nooit bekend geworden. De meeste denken dat het door het hout kwam. Vandaar ook dat de leverancier bijna berecht werd met dood voor schuld maar toch werd vrijgelaten. Uiteindelijk werden de houten terrassen wel verwijderd. Jaren daarna bleef het Ibrox Park geen veilige plek voor toeschouwers maar de ergste ramp in de voetbalwereld van Groot Brittannië vond plaats in 1971. Tijdens een wedstrijd waren 66 mensen om het leven gekomen door een verplettering op de trap. Deze ramp zorgde ervoor dat de Rangers een echt veilig stadion gingen bouwen; Ibrox Stadium. De kosten van de bouw van het stadion waren echter zo hoog dat de Rangers daarna financieel uitgeput werden. De toeschouwers vonden ook dat er geen sfeer zat in het stadion. Daarom pasten de Rangers enkele dingen aan om toch in de jaren daarna veel toeschouwers te trekken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *