Het Stade Vélodrome heet ook wel het Orange Vélodrome vanwege de sponsoring redenen, is. Het is een multifunctioneel stadion in Marseille, Frankrijk. Het is een zeer belangrijk stadion aangezien het de thuisbasis is van de Olympique de Marseille voetbalclub van Ligue 1. Het is met zijn capaciteit van 67.394 toeschouwers het grootste stadion en voetbalveld van Frankrijk. Het Stade Vélodrome is een multifunctioneel stadion aangezien af en toe de TC Toulon rugbyclub en het Franse nationale rugbyteam zich ook vestigt in het stadion. 

De geschiedenis van Stade Vélodrome

Het architectenbureau Pollack Ploguin werd gekozen in 1935 voor het ontwerp en de bouw van een stadion in Marseille. Henri Ploguin was degene die het stadion gin ontwerpen. Hij heeft ook samen met Charles Bouhana het Stade Municipal Louis Darragon ontworpen. Maar vanwege economische ging alleen de bouw van het Stade Vélodrome door. De eerste steen voor het stadion werd op 29 april 1935 gelegd. Om dit een bijzonder moment te maken werd deze ook gezet door de burgermeester van Marseille. Twee jaar later, op 13 juni 1937, werd het Stade Vélodrome geopend voor de toeschouwers. Er werd toen een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen Olympique Marseille en het Italiaans van Torino FC. De eerste officiële wedstrijd in het stadion vond op 29 augustus plaats toen OM en Cannes tegen elkaar moesten spelen. Wie een beetje Frans kan zal al wel vermoeden dat de Stade Vélodrome ook verwijst naar het feit dat het ook gebruikt werd voor wielerwedstrijden. Vélodrome betekent namelijk wielerbaan. Deze races werden echter niet meer zo gebruikelijk en daarom werden de banen vervangen door zitplaatsen. Maar de wielerbaan van het stadion bleef populair onder de fans van Om aangezien de hellende baan aan het einde van de wedstrijden als een glijbaan het veld binnendrong. 

Vijandigheid 

Olympique de Marseille stond echter een vrij lange tijd vijandig tegenover het Stade Vélodrome. Ze noemde het “stadion van de gemeenteraad”. De fans zagen dan ook het stadion genaamd Stade de l’Huveaune, als het echte thuis van de club. Maar na de tweede wereldoorlog was het Stadion Huveaune niet meer het eigendom van de Franse club. Ze gingen opzoek naar steun van de stad en daarom liet voorzitter Marcel Leclerc Om nog een aantal jaar spelen in hun oude vertrouwde stadion. Uiteindelijk gaf de gemeenteraad in de jaren zeventig wel toe en daarom kon Omlympique de Marseille verhuizen naar het Vélodrome, waar ze wel het stadion met een ander team moesten delen. 

Hele belangrijke wedstrijden

In het stadion werden een aantal belangrijk wedstrijden gehouden. Zo kwam er het record aantal bezoekers voor een clubwedstrijd, voor de renovatie, van 58897 toeschouwers bij de halve finale van de UEFA Cup tegen Newcastle United in 2004. Het record aantal staat sinds de verbouwing inmiddels 65.421 bezoeker bij de wedstrijd tegen rivalen Lyon. Die wedstrijd vond plaats in 2019. Tijdens de FIFA Worldcup werd het stadion ook gebruikt toen de finales van 1939 in Frankrijk plaats vonden. De allereerste wedstrijd waarmee het stadion werd ingehuldigd vond plaats in 1937 tussen Marseille en Turijn. In 2000 begon het Rugbyteam ook met een indrukwekkende reeks aan overwinningen toen ze speelden in het stadion. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *