Dick Schreuder is geboren in Barneveld in 1971 en is tegenwoordig hoofdcoach van de voetbalclub PEC Zwolle. Vroeger was hij ook voetballer, net zoals zijn jongere broer Alfred Schreuder. Vroeger voetbalde hij bij de clubs Feyenoord, PSV, FC Groningen, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles. Nadat hij erachter kwam dat de potentie er niet helemaal uitkwam tijdens het voetballen, maakte hij de keuze om trainer te gaan worden. In dit artikel lees je alles over de voetbalcarrière, de trainerscarrière, de hoge verwachtingen en het privéleven van Dick Schreuder.

De voetbalcarrière van Dick Schreuder

Dick maakte zijn voetbaldebuut bij de club SVB Barneveld, waar hij ook is geboren en opgegroeid. Samen met zijn broer, Alfred, vertrok hij hierna naar Feyenoord en daarna PSV. Bij PSV brak hij echter niet door. Na deze eerste professionele club, was Dick vooral bekend geworden als voetballer bij FC Groningen, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles. Vooral bij deze laatste twee clubs maakte Schreuder veel indruk als middenvelder. Helaas kwam de potentie er niet genoeg uit en stopte hij zijn profvoetbalcarrière. Samen met zijn broer Alfred Schreuder stonden ze bekend als een van de bekendere voetbalbroers van Nederland. Dick Schreuder heeft in totaal 158 wedstrijden gespeeld waarin hij 16 keer heeft gescoord.

De trainerscarrière van Dick Schreuder

Als voetbaltrainer is Dick Schreuder bekend als hoofdtrainer van PEC Zwolle. In 2013 begon hij bij SDV Barneveld, de club waar het voor hem en zijn broer allemaal begon. In hetzelfde jaar werd hij aangesteld als assistent van Edgar Davids bij de Engelse club Barnet FC. Toen Davids ontslag nam in 2014, werd Dick samen met Ulrich Landvreugd de hoofdcoach van deze club. Sinds het seizoen van 2014 en 2015 was Dick Schreuder hoofdtrainer bij VV Katwijk. Deze verliet hij weer in 2018 toen hij een transfer maakte naar Philadelphia Union, een Amerikaanse voetbalclub in de stad Chester. Tegenwoordig is hij sinds november 2021 hoofdtrainer bij PEC Zwolle.

Een hoge verwachting als voetbalcoach

Algemeen directeur van de club PEC Zwolle, Marcel Boudesteyn, verwacht dat Dick Schreuder over 5 jaar een grote voetbaltrainer zal zijn. Ze zochten voorheen een trainer die staat voor het combinatievoetbal van Arne Slot en de passie van SC Cambuur. Boudesteyn noemt Dick de parel die ze zochten en ook nog eens betaalbaar. Een dubbel positief punt voor beide partijen dus! “Ik denk dat Dick Schreuder over 5 jaar een grote trainer is, dan zijn wij blij dat we hem gehad hebben.” – Marcel Boudesteyn. Dick Schreuder speelde heel toevallig in het seizoen van 1994 en 1995 samen met Marcel Boudesteyn. Boudesteyn vertelde dat hij geen moment eraan dacht dat Schreuder ooit trainer zou worden.

Het privéleven van Dick Schreuder

Dick Schreuder is de trotse vader van 2 dochters. Zij leven beiden, net zoals zijn ouders en broers, in Barneveld. Door Dicks variërende leven als voetbaltrainer heeft hij niet echt een vast ‘thuis’. Kijk bijvoorbeeld naar zijn leven toen hij trainer was in Amerika, in Barcelona, Spanje of in Duitsland.