Jürgen Norbert Klopp is een voormalig profvoetballer. Momenteel is hij een Duits voetbaltrainer bij Liverpool. Dit is Jürgen Klopp in een notendop. 

De voetbalcarrière van Jürgen Klopp

In 1990 maakt Klopp als voetballer zijn profdebuut op 23-jarige leeftijd bij 1. Tot en met 2001 speelde hij wel 325 competitieduels voor deze club. In die competitieduels wist hij 52 keer te scoren. Hij wist zich echter als speler niet te promoveren bij Mainz. Je kon Klopp het vaakst vinden als spits in het veld maar na 1995 werd hij opgesteld als verdediger. Voor zijn club was de beste prestatie de vierde plek behalen in 1996/96. De trainer van de ploeg Eckhard Krautzun werd echter ontslagen nadat ze dreigde te degraderen in 2001 uit de 2. Bundesliga. Klopp was op dat moment geblesseerd en kreeg daarom de kans om als interim-trainer het seizoen af te maken. Tijdens zijn eerste zeven wedstrijden wis Klopp met het team zes keer te winnen en daardoor werd de degradatie voorkomen. Een geboren trainer, dat kun je wel zeggen. 

De trainerscarrière van Jürgen Klopp 

Klopp had dus zeker succes geboekt met het team en werd daarom het volgende seizoen opgesteld als hoofdtrainer. Klopp zorgde ervoor dat het elftal twee keer als vierde eindigde en in het derde seizoen eindigde als derde in de competitie. De promotie naar de Bundesliga werd met dat laatste resultaat afgedwongen. Toen Klopp deze succesvolle periode voor Mainz aan het begeleiden was, ronde hij een studie Sportwetenschap af aan de Universiteit van Frankfurt. Hij behaalde dan ook zijn benodigde trainersdiploma na de promotie. Mainz mocht toen drie seizoenen onder Klopp spelen in de hoogste Duitse profdivisie. Dat zorgde ervoor dat de club in seizoen 2005/2006 mocht deelnemen aan de UEFA Cup. Uiteindelijk moest Mainz echter weer degraderen in 2007 en wisten ze net niet nog een keer te promoveren. Klopp maakte toen bekent dat hij naar achttien jaar de club zal verlaten. Mainz had natuurlijk wel wonderen verricht met de club en daarom wilde Borussia Dortmund hem graag hebben. Hij tekende een contract bij de club voor twee seizoenen. 

Succes in Dortmund

Hij werd met die club kampioen van Duitsland in 2011 waarna hij een jaar later die prestatie herhaalde. Hij verliet na het afloop van seizoen 2014-2015 Dortmund om vervolgens naar Engeland te verhuizen. Daar tekende hij een contract voor drie jaar bij Liverpool. Ook hier wist Klopp weer wonderen te verrichten want hij wist in zijn eerste jaar de finale van de League Cup en de UEFA Europa League te behalen. Nadat hij met Liverpool in de jaren daarna vaak in halve finales en finales stond wist hij in 2019 de prijs te pakken. Op 1 juni 2019 won hij voor het eerst de Champions League met Liverpool. Een maand daarna won hij ook nog de UEFA Super Cup. In december van 2019 kwam nog een overwinning voor Klopp en Liverpool. Ze wisten voor het eerst in clubhistorie het wereldkampioenschap voor clubs te winnen. En dat was nog niet de laatste overwinning in het succesverhaal van Klopp. Op 26 juni wist hij namelijk voor het eerst in dertig jaar het landskampioenschap te pakken samen met Liverpool. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *