Het is waarschijnlijk de meest besproken trainer van Nederland. Hij zwaaide definitief af als trainer van een grote club of nationaal elftal na het WK in Qatar in 2022, al gaf hij zelf al aan dat deuren niet altijd geheel gesloten zijn. De opmerking aan zijn vrouw tijdens een van de trainingen van Oranje tijdens het WK: “Kom je straks nog even langs de kleedkamer, even snel een wippie maken”, staat min of meer voor alles wat men over Van Gaal zegt en schrijft.

Een vriendelijke, gezellig, maar zeker ook doortastende, strenge en soms onuitstaanbare man die voor de een niet kapot kan en waar de ander helemaal niets van moet hebben.

Combinatie van anekdotes, berichten, feiten en verhalen

Willem Vissers is voetbalverslaggever van de volkskrant en liet zich bij het schrijven van het boek ‘Leven met Louis” inspireren door persoonlijke gesprekken en ervaringen met Van Gaal. Anekdotes uit het leven van de trainer worden afgewisseld met gepubliceerde interviews in de Volkskrant en reportages. Ook columns door en over Van Gaal vormen een bron van inspiratie voor Vissers die over van Gaal zegt: “Wie is zo uitbundig en uitgesproken als Louis van Gaal, zo dol op zichzelf soms, zo consequent en duidelijk?” Vrijwel niemand.

Vissers was gedurende de carrière van Van Gaal regelmatig op dezelfde plekken in de wereld als de trainer. van Rio de Janeiro tot München en van Jakarta tot Zeist, of tijdens de roerige jaren in zowel Alkmaar tot Barcelona. Hij volgde de trainer op de voet, zowel om professionele reden (er was altijd wel iets bijzonders, grappigs of opmerkelijks te melden na een persconferentie met Van Gaal, maar ook om de mens achter Van Gaal.

Een samenvatting van alle andere boeken

Wat kun je eigenlijk nog schrijven over een man die zo vaak is beschreven en gedocumenteerd? Geen andere Nederlandse trainer heeft met name de afgelopen 10 jaar zo in de belangstelling gestaan als Van Gaal. Onderdelen uit het boek zijn dan ook eerder publieke geheimen dan dat ze nieuwe informatie of inzichten opleveren. Voor mensen die eens wat meer willen lezen over Van Gaal is het dan ook absoluut een uitstekend boek. Wie echter al meerdere boeken over Van Gaal heeft gelezen en hem de afgelopen jaren heeft gevolgd, zal in het boek “Leven met Louis” niet veel nieuws ontdekken. Evengoed is het goed en mooi geschreven. Het boek ‘Leven met Louis’ is via deze link eenvoudig, snel en voordelig te bestellen.