Kees Jansma en Mart Smeets beleefden sport alsof er niets anders op de wereld bestond. Werkelijk niets ging aan hen voorbij en dat leverde hen een glansrijke carrière op in de sportjournalistiek. Beide iconen werkten tientallen jaren voor Studio Sport en samen schreven ze het boek ‘Nabeschouwing’.

Het boek is een verzameling brieven die Smeets en Jansma naar elkaar schreven tijdens de Corona periode. In hun brieven beschrijven ze soms tot in detail hun gedachten en ervaringen over de meest uiteenlopende sportervaringen uit hun carrière. Het leest allemaal een beetje droog en dat mag zowel geïnterpreteerd worden als humoristisch als soms wat langdradig. Mart Smeets laat de lezer vooral lezen over wie hij is en wat zijn innerlijke gedachten zijn over bepaalde zaken, terwijl Jansma meer de tacticus blijft die hij is.

Ze beschrijven niet alleen situaties, gelegenheden en personen die op hen indruk hebben gemaakt of die voor hen belangrijk zijn of dat waren, maar gaan ook in op hun dagelijkse routine. Zo beschrijft Smeets uitvoerig hoe hij zijn katten ’s ochtends te eten geeft wat vervolgens eindigt met de conclusie dat hij zichzelf beschrijft als een zielige, enigszins kwetsbare en ook oude man. Iets waarvan hij schrijft dat het wel het laatste is dat hij wil zijn.

Het ruim 500 pagina tellende boek te lezen, is niet bepaald een boek dat men bij voorkeur in de trein leest. Daarvoor zijn sommige delen van het boek net wat te diep. Ook zou men het risico lopen details te missen of context over het hoofd te zien die voor de rest van het boek van belang zijn. Een twee- of drieweekse vakantie leent zich voor ‘Nabeschouwing’ het beste. Je kunt het boek eenvoudig en snel hier bestellen.