De magie van Die Gelbe Wand was mij nog onbekend, toen ik in eind jaren ’90 met de middelbare school een dagje naar Keulen ging. Uiteraard moesten we ons door een aantal verplichte nummers, waaronder een bezoek aan de Dom, “worstelen,” maar daarna werden we losgelaten in een stad met Kolsch op elke straathoek en een megagroot Kaufhaus vol cd’s en voetbalprullaria uit heel Duitsland.

Daar sta je dan, 16 jaar oud en het gevoel dat je in een hemel terecht bent gekomen. het enige spijtige is dat in die hemel de karig gevulde pinpas geen oneindige limiet heeft. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Anders gezegd: er kan maar één keuze gemaakt worden! Die keuze valt, na lang intern beraad op het fluorescerend gele shirt van Borussia Dortmund. Een shirt dat zoveel licht gaf in het donker dat je geen boete voor fietsen zonder licht kreeg als je dat shirt aan had. Bovendien bleek het uiteindelijk het shirt waarin de Duitsers de Champions League zouden winnen (3-1 tegen Juventus, twee goals van Karl Heinz Riedle en eentje van Lars Ricken).

Toen Borussia Dortmund werd opgericht in 1909 speelde de club nog niet in het geel en zwart. Hoewel de naam Borussia doet vermoeden dat de club zich identificeerde met Pruisen (Borussia betekent Pruis in het Latijn), was de waarheid veel simpeler. De club, waarin de lokale staal- en mijnwerkers zich verenigden, koos voor Borussia omdat dat ook de naam was van hun favoriete biermerk. Na de Tweede Wereldoorlog besloot de club dat mijnwerkers- en arbeidersverleden te verankeren in het tenue.

Blauw-wit shirt

Het blauw-witte shirt werd vervangen door de kleuren geel (de kleur van de overalls van de staalarbeiders) en zwart (als eerbetoon aan de mijnwerkers). In die kleuren weet Borussia Dortmund als eerste Duitse club een Europese hoofdprijs te winnen (Europacup II in 1966, na een 2-1 overwinning tegen Liverpool) en wordt acht keer de Duitse landstitel gewonnen. In 2000 ging Borussia Dortmund als eerste Duitse club naar de beurs, een keuze die de club, ondanks het behalen van de UEFA Cup-finale in 2002 (2-3 verlies tegen Feyenoord in De Kuip), vijf jaar later bijna fataal werd. Toch wist de club zich weer op te richten en werden Die Schwarzgelben in 2011 en 2012 landskampioen. Daarmee is Borussia Dortmund de laatste landskampioen voor de hegemonie van Bayern Munchen. Als liefhebber van voetbalshirts gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Borussia Dortmund het qua design niet zo heel nauw neemt met de clubtraditie. Het ontwerp verschilt enorm vaak, net als de hoeveelheid zwart in het shirt. Ook is het geel vaak niet hetzelfde ten opzichte van andere seizoenen, werd er soms met een geel-zwart gestreept tenue gespeeld en werd het gele shirt zelfs een keer met wit afgewerkt, in plaats van met zwart. Toch zijn met name die knalgele shirts uit de jaren ’90 op de één of andere manier wel legendarisch. Wat zal de Gelbe Wand geschreeuwd hebben in die jaren. Het shirt wat ik ooit als puber kocht in een Kaufhaus in Keulen heb ik nog steeds. Het is het oudste buitenlandse shirt in mijn collectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *