AC Milan behoort tot de populairste ploegen over de hele wereld. De Italiaanse topclub is zeer succesvol en heeft bovendien een iconisch tenue. Maar wat is het verhaal achter het rood-zwarte shirt van de club?

Veel roemruchtige spelers hebben het shirt van deze club gedragen. Goede voorbeelden hiervan zijn Ronaldo, Ronaldinho, Paolo Maldini, Franco Baresi, Kaka, Adrij Sjevtsjenko, Andrea Pirlo en Filippo Inzaghi. Ook veel Nederlandse toppers hebben het shirt van AC Milan gedragen: Marco van Basten, Clarence Seedorf, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Klaas-Jan Huntelaar bijvoorbeeld. Geen wonder dat de shirtverkoop op volle toeren loopt, zowel in als buiten Italië. Maar wat is nu het verhaal achter het shirt van AC Milan? We laten het zien aan de hand van de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors.

Wat is de geschiedenis van het shirt van AC Milan?

AC Milan werd in 1899 opgericht. Al vanaf de oprichting speelde dit team in een shirt dat voorzien is van rood en zwarte strepen. Alhoewel hier en daar aanpassingen zijn gemaakt aan de uitstraling van de strepen, heeft nog nooit een ontwerper geprobeerd om af te stappen van de rood en zwarte strepen. Dat is maar goed ook, want AC Milan is behoorlijk traditioneel in dit opzicht. Zonder rood en zwarte strepen zijn ze simpelweg niet AC Milan. De verdeling qua kleur is wel door de jaren heen verschillend geweest. Zo zijn er seizoenen geweest waarin de mouwen rood van kleur waren, maar er zijn ook seizoenen dat de mouwen zwart waren.

Wat is de betekenis van de kleuren in het shirt van AC Milan?

Rood en zwart zijn de traditionele kleuren van dit elftal. Deze kleuren lopen in strepen over het shirt heen. Zowel rood als zwart zijn sterke kleuren die opvallen. Ook stralen deze kleuren kracht en onoverwinnelijkheid uit. Hiermee hoopt de club een psychologisch voordeel te hebben ten opzichte van de tegenstander. Rood staat voor het vurige verlangen van de spelers om te winnen, terwijl zwart staat voor de angst van de tegenstander. Bijkomend voordeel is dat zowel rood als zwart contrasteert met de groene kleur van het speelveld. Op deze manier zijn de spelers van AC Milan altijd optimaal te zien, of je nu boven in het San Siro stadion zit of live op tv mee kijkt.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van AC Milan?

Op de linkerborst van het shirt van AC Milan staat het clublogo. Dit logo is boven het hart geplaatst, wat symbool staat voor clubliefde en spelen met het hele hart. Het logo bestaat uit een aantal elementen. Zo zijn er de letters ACM (AC Milan) en de cijfers 1899 (het jaar van oprichting). In het midden zie je een cirkel die in twee is gedeeld. In het ene gedeelte zie je de clubkleuren (zwart en wit), in het andere gedeelte zie je een rood kruis dat door wit omgeven wordt. Dit is het wapenschild van de stad Milaan.

Welke shirtsponsors heeft AC Milan door de jaren heen gehad?

Seizoen 1981/1982 was het eerste seizoen waarbij AC Milan een sponsor op het shirt had staan. Voor het eerste seizoen was Pooh Jeans op het shirt te zien. Hierna waren drie merken voor één seizoen shirtsponsor: Hitachi, Cuore en Oscar Mondadori. Vervolgens was Fotorex U-Bix voor twee seizoenen het shirtsponsor. In het seizoen 1987/1988 nam Mediolanum het over. Zij bleven shirtsponsor tot 1992, waarna Motta het overnam. Vanaf het seizoen 1994/1995 werd Opel het shirtsponsor. Dit bleven zij tot het seizoen 2005/2006, waarna Bwin het overnam. Sinds het seizoen 2010/2011 is Emirates van The Emirates Group het shirtsponsor van AC Milan.

Wil jij ook zo’n prachtig shirt van AC Milan in jouw kast hebben hangen? Bestel hem dan eenvoudig en snel hieronder.