Chelsea is één van de meest iconische voetbalclubs uit Engeland. Hun opmars begon aan het begin van de 20ste eeuw, toen de Russische miljardair Roman Abramovich besloot om de club te kopen. Hij maakte er zijn speeltje van, en bouwde gestaag aan een team dat kampioen van Engeland kon worden en mee kon doen om de Champions League. In dit artikel beschouwen we het voetbalshirt van Chelsea. Waar staan de symbolen en emblemen voor en waarom speelt de Londense club in het donkerblauw?
Met meerdere titels in de Premier League en meerdere Champions League cups is dit hem meer dan gelukt. Inmiddels is de club niet meer in handen van deze Russische miljardair, maar wij hebben er meer dan vertrouwen in dat Chelsea één van de beste clubs binnen Engeland blijft. Hoe beter zij het doen, hoe beter hun shirtverkoop is. Eén van de redenen waarom het shirt van Chelsea zo populair is onder voetbalfans over de hele wereld, is het feit dat vele grote spelers dit voetbalshirt hebben gedragen. Goede voorbeelden hiervan zijn Frank Lampard, Didier Drogba, N’Golo Kanté, John Terry, Petr Cech, Eden Hazard, Gianfranco Zola, Claude Makelele, Michael Essien, Michael Ballack en diverse anderen. Ook een aantal bekende Nederlandse voetballers hebben dit shirt gedragen: Ruud Gullit, Arjen Robben, Jimmy Floyd Hasselbaink en Winston Bogarde bijvoorbeeld. Daarom doet dit shirt het ook goed in ons land. Maar wat is het verhaal achter het shirt van Chelsea? We vertellen je er hieronder alles over.
Wat is de geschiedenis van het shirt van Chelsea?
Gus Mears kocht in 1904 het Stamford Bridge stadion in het Londons stadsdeel genaamd Fulham. Omdat hier al een voetbalclub was, leek het logisch dat zij in dit stadion gingen spelen. Fulham weigerde echter, waarna Mears besloot om een eigen voetbalclub op te richten. Chelsea FC werd in 1905 opgericht. Al in hun tweede seizoen als voetbalclub werd promotie naar de hoogste divisie afgedwongen. Na enkele jaren degraderen en weer promoveren, ontwikkelde Chelsea zich langzaam. Eerst waren ze een middenmoter, toen een subtopper en de laatste jaren behoort Chelsea tot de topclubs van Engeland. Als je aan Chelsea denkt, denk je waarschijnlijk aan hun donker blauwe shirts. Toch begon deze club met een andere tint blauw: eton blue. Deze blauwe tint neigt bijna naar turquoise of lichtgroen. Tot 1912 werd deze lichtere tint blauw gehanteerd. Hierna werd overgestapt op een donkerdere tint blauw. Tot de jaren 60 speelde Chelsea in witte broeken. Hierna werden de broeken blauw. De sokken bleven wit tot de jaren 90, hierna werden ook zij blauw van kleur. In veel seizoenen is het shirt van Chelsea geheel blauw, maar er zijn ook seizoenen geweest waarin het tenue strepen, blokken of andere markeringen had.
Wat betekenen de kleuren in het shirt van Chelsea?
Donker blauw is de kleur die je met Chelsea associeert. Specifiek gaat het hierbij om de tint Royal Blue. Sinds de jaren 10 van de vorige eeuw is dit de kleur van het shirt van Chelsea. Blauw werd gezien als een mooie kleur die bovendien er voor zorgde dat Chelsea een herkenbaar en distinctief shirt had. Immers zijn er veel Engelse clubs die in het rood spelen, bijvoorbeeld Manchester United, Arsenal en Liverpool. Daarnaast heeft blauw als voordeel dat het een contrast vormt met het groene grasveld. Zo zijn de spelers te allen tijde goed zichtbaar. Bijnaam van Chelsea is dan ook The Blues.
Wat betekenen de symbolen op het tenue van Chelsea?
Op de linkerborst van het shirt van Chelsea is het clublogo te zien. Dit logo bevat een leeuw die een staf in de hand heeft. Dit is een referentie naar het wapenschild van Chelsea, het stadsdeel van London waar deze club uit afkomstig is. Er zijn ook twee rozen en twee voetballen te zien. De voetballen representeren de sport, terwijl de rozen symbool staan voor Engeland. Dit logo bevindt zich op de linkerborst boven het hart. Dit symboliseert clubliefde. Ook moet het spelers inspireren om zich met heel hun hart in te zetten voor de club.
Welke shirtsponsors heeft Chelsea door de jaren gehad?
Vanaf het seizoen 1986/1987 had Chelsea voor het eerst een shirtsponsor. Voor het eerste seizoen was Simod de sponsor. Hierna nam Commodore deze taken over. Tot en met het seizoen 1992/1993 waren zij het shirtsponsor. Hierop volgend nam Amiga het over voor een seizoen. Vervolgens was Coors het shirtsponsor. Vanaf het seizoen 1997/1998 was Autoglass het shirtsponsor. Dit bleven zij tot het seizoen 2001/2002, toen Fly Emirates het overnam. Vanaf het seizoen 2005/2006 staat Samsung Mobile op het shirt. Zij bleven shirtsponsor tot het seizoen 2015/2016, toen Yokohama Tyres shirtsponsor werd. Sinds het seizoen 2020/2021 is Three het shirtsponsor. Op de sleeve is Whalefin als sponsor te zien. Daarnaast zie je op de rechterborst welk merk het shirt ontworpen heeft. Door de jaren heen hebben Umbro, Le Coq Sportif, Adidas en Nike dit shirt gemaakt.
Wil jij het royal blauwe shirt van Chelsea in je bezit krijgen? Of wellicht het unieke warming up shirt? Bestel ze dan eenvoudig en snel hieronder.