Inter Milan behoort tot de grootste Italiaanse clubs aller tijden. Niet alleen is de Milanese club meerdere keren kampioen geworden van Italië, maar de club heeft ook de Champions League weten te winnen. Meerdere grote spelers hebben het shirt van Internazionale gedragen: Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder, Clarence Seedorf, Javier Zanetti, Ronaldo, Samuel Eto’o, Christian Vieri, Diego Milito, Lothar Matthaüs, Dejan Stankovic en nog vele anderen.

Je kunt je wel voorstellen dat dit shirt populair is in Italië, maar door de grote namen die het gedragen hebben wordt dit shirt over de hele wereld goed verkocht. De mooie kleuren helpen hier ook bij. Daarom is het interessant om het verhaal achter het shirt van Inter Milan te bekijken. Dit doen we aan de hand van de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Inter Milan?

Inter Milan werd in 1908 opgericht. De club splitste zich af van AC Milan. De club noemde zichzelf Football Club Internazionale. De splitsing ontstond doordat Inter Milan ook internationale spelers in het team wilde, terwijl AC Milan alleen met Italianen wilde spelen. Vandaar de naam Internazionale. Al in 1910 werd de club voor het eerst kampioen van Italië. Alhoewel er eerst in een rood en wit outfit werd gespeeld, gebaseerd op de kleuren van het wapenschil van Milaan, werd in het seizoen 1929/1930 de overstap gemaakt naar blauw en zwarte kleuren.

Wat zijn de kleuren van het shirt van Inter Milan?

Blauw en zwart zijn nog altijd de kleuren van het shirt van Internazionale. Hiermee wordt een duidelijk contrast gemaakt met aartsrivaal AC Milan, dat in het rood en zwart speelt. Rood en blauw zijn immers tegenovergestelden van elkaar. De shirts van Inter Milan zijn voorzien van strepen. De combinatie van blauw en zwart is ook een referentie naar de nachtelijke hemel. Hiervoor werd gekozen omdat Inter Milan rond middernacht werd opgericht. Bijkomend voordeel van blauw en zwart is dat deze kleuren een scherp contrast vormen met de groene kleur van het grasveld. Zo zijn de spelers van dit team te allen tijde goed te zien voor kijkers.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Inter Milan?

Op de linkerborst van het shirt is het logo van de club te zien. Dit logo bevat de letters I en M, refererend naar de naam van de club. Sinds 2021 bevat dit logo alleen blauwe en zwarte kleuren. Hiervoor waren er ook gouden kleuren in het logo te zien. Sinds een aantal jaar staat er ook een ster boven het logo. Hiermee wordt het aantal kampioenschappen aangegeven, waarbij iedere ster staat voor een tiental kampioenschappen. Bij één ster is er dus sprake van minimaal 10 kampioenschappen, bij twee sterren minimaal 20 en ga zo maar door.

Welke shirtsponsors heeft Inter Milan door de jaren gehad?

Vanaf het seizoen 1981/1982 heeft Inter Milan sponsors op het shirt staan. Voor één seizoen was de eer aan Inno Hit. Hierna nam Misura het voor 10 jaar over. Vanaf het seizoen 1991/1992 was er een nieuw shirtsponsor te zien: Fitar. Na een seizoen Cesare Fiorucci als sponsor werd Pirelli tijdens het seizoen 1995/1996 het shirtsponsor. Zij bleven het shirtsponsor tot 2021, waarna Socios.com het shirtsponsor van de club werd. Het huidige shirt wordt ontworpen door Nike. Op de mouw van het shirt staat de sponsor DigitalBits, terwijl sponsor Lenovo op de achterkant van het shirt nu te zien is.

Wil jij ook zo’n prachtig shirt van Internazionale in jouw kast hebben hangen? Bestel hem dan eenvoudig en snel hieronder.