Napoli is één van de grootste clubs aller tijden uit Italië. Deze club heeft alles meegemaakt, van kampioenschappen tot aan degradaties. Maar wat is de betekenis van het bijzondere blauwe shirt van de Italiaanse club? Dat vertellen we je in dit artikel.

Haar beste jaren kende deze club tijdens de jaren 80, toen Diego Armando Maradona de grote man was bij deze club. Je kunt je wel voorstellen dat de Maradona shirts niet aan te slepen waren. Maar ook anno nu zijn er voetbalfans over de hele wereld die het shirt van Napoli nog kopen. Omdat dit shirt zo populair is, vertellen we je hieronder meer over het verhaal achter het shirt van Napoli. Hierbij gaan we dieper in op de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors van deze club.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Napoli?

Napoli werd in 1926 opgericht, waarmee het een relatief jonge club is ten opzichte van de concurrenten in de Serie A. Twee keer is deze club kampioen geworden: tijdens het seizoen 1986/1987 en tijdens het seizoen 1989/1990. Niet geheel verrassend waren dit de jaren dat de club draaide om Diego Armando Maradona. Maar ook nu is Napoli nog altijd één van de toppers van de Serie A. De eerste tenues waren meer donker blauw van kleur dan het lichte blauw dat je nu associeert met hun shirts. Meestal zijn de boorden wit. Vaak is het shirt egaal, maar decoraties zoals strepen en blokken zijn wel eens te zien geweest op hun shirt.

Wat is de betekenis van de kleuren in het shirt van Napoli?

Het thuisshirt van Napoli heeft een licht blauwe kleur. Deze kleur is vergelijkbaar met de kleur van het thuisshirt van Manchester City, maar dan net een tikkeltje donkerder. Hiermee doet de kleur denken aan de kleur van de lucht op een zonnige dag zonder wolken. Deze kleur ziet er strak uit, maar er is nog een voordeel. Deze tint blauw vormt namelijk een duidelijk contrast met de groene kleur van het voetbalveld. Dit zorgt er voor dat spelers te allen tijde zichtbaar zijn voor toeschouwers in het stadion en de tv kijkers.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Napoli?

Op de linkerborst van het shirt staat het logo van Napoli. Vroeger stond hier de Italiaanse vlag afgebeeld, maar hier is van afgeweken sinds de club meer buitenlandse spelers begon aan te trekken. Het logo van de club is een witte N (voor Napoli) omgeven door licht blauwe, witte en donker blauwe ringen. Dit logo staat boven het hart gepositioneerd. Dit staat voor clubliefde en de inzet van de spelers, die met heel hun hart zich moeten inzetten voor de club.

Welke shirtsponsors heeft Napoli door de jaren heen gehad?

Sinds het seizoen 1981/1982 heeft Napoli een sponsor op het shirt staan. Snaidero was het eerste shirtsponsor. Hierna was Cirio het shirtsponsor, waarna Latte Berna één seizoen het shirtsponsor was. Hierna nam Cirio het weer over voor één seizoen, waarna Buitomi het shirtsponsor werd. Zij blijven tot het seizoen 1988/1989 de shirtsponsor. Hierna nam Mars het over. Aan het begin van de jaren 90 werd Voiello de shirtsponsor. Vanaf het seizoen 1994/1995 was Record Cucine op de shirts te zien. Dit duurde tot 1997, waarna Polenghi het overnam. Vanaf het seizoen 1999/2000 was Peroni de shirtsponsor. Van 2004 tot 2006 was er een periode waarin er geen shirtsponsor op het shirt aanwezig was. Vanaf het seizoen 2006/2007 wel weer: toen werd Lete het shirtsponsor. Eerst stond er alleen Lete, vanaf heden staat er Lete MSC. Sinds 2021 staat Amazon op de mouw. Op de rug zijn er meerdere shirtsponsors geweest. Tot 2021 stond Kimbo op de rug. Vanaf 2021 nam Floki Inu dit over.