Tottenham Hotspur is één van de meest geliefde clubs uit Engeland. De Londense club heeft een rijke historie en een schitterend iconisch wit shirt. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis en symboliek die achter het shirt schuilt.

In Nederland heb je in Rotterdam drie clubs die in de Eredivisie spelen (Feyenoord, Sparta en Excelsior), maar alleen één hiervan is een titelkandidaat. Tottenham Hotspur komt uit London, net als Arsenal en Chelsea. In Engeland heb je dus gewoon drie titelkandidaten in één stad. Bizar om over na te denken. Toch is het alweer een behoorlijke tijd geleden dat Tottenham Hotspur de titel won in de Premier League. Sommigen twijfelen of het er ooit nog van gaat komen. Maar goed, als Liverpool na 30 jaar kampioen kan worden dan kan Tottenham Hotspur het ook. Onder voetbalfans van Ajax zal Tottenham Hotspur geen geliefde club zijn. Ajax stond in de tweede wedstrijd tegen deze club met 2 – 0 voor en leek op weg naar de Champions League finale in het seizoen 2018/2019, maar verloor uiteindelijk met 2 – 3 na een indrukwekkende comeback en drie goals van Lucas Moura. Toch zijn er genoeg fans van deze club over de hele wereld te vinden. Wie wil er niet het shirt van spelers zoals Harry Kane of Song Heung-min dragen? Ook het shirt van Tottenham Hotspur heeft zijn eigen verhaal. Hieronder vertellen we je er alles over.

Wat is de geschiedenis van het shirt van de Spurs?

Tottenham Hotspur werd in 1882 opgericht, toen nog onder de naam Hotspur Football Club. De club werd opgericht door leden van de Hotspur Cricket Club die ook voetbal wilden gaan spelen. Vanaf 1884 werd de club Tottenham Hotspur Football Club genoemd. Dit werd gedaan om verwarring met een andere voetbalclub uit London, ook Hotspur genaamd, te voorkomen. Vanaf 1895 werd Tottenham een professionele club. De eerste jaren wisselde het shirt geregeld van look. Het eerste shirt was blauw van kleur met een grote H op de linkerborst, wat refereerde naar Hotspur. Vanaf 1885 werd er gespeeld in een shirt dat in vier vlakken verdeeld is, geïnspireerd door het shirt van de Blackburn Rovers. In 1895 vond wederom een verandering plaats, naar een shirt met chocolade kleuren en gouden strepen. Vanaf het seizoen 1898/1899 werd de definitieve switch gemaakt naar het witte shirt met de blauwe broek. Dit zijn nog altijd de kleuren van deze club.

Wat betekenen de kleuren in het shirt van Tottenham Hotspur?

Sinds 1898 speelt Tottenham Hotspur in het wit. Hier heeft de club zijn bijnaam aan te danken: The Lilywhites. Wit was vroeger een vaak gekozen kleur door voetbalclubs. Dit kwam omdat je vroeger bij tenues het probleem had dat de kleur er vaak na een aantal wasbeurten uit was gewassen. Wit was veilig, want dit kun je er niet uit wassen. Bovendien had wit als extra voordeel dat het een duidelijk contrast vormt met de groene kleur van het veld. Hierdoor waren de spelers altijd zichtbaar, zelfs als je helemaal bovenin het stadion zat. Op tv waren de spelers ook meer dan duidelijk te zien. Soms zijn er andere kleuren aanwezig, zoals donker blauw voor de boorden en rode kleuren voor de letters van het shirtsponsor.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Tottenham Hotspur?

Jarenlang stond het clublogo van Tottenham Hotspur vol met lokale trekpleisters en andere associaties. Zo was er op het schild een embleem van Bruce Castle te zien en bomen uit het Seven Sisters district. In 2006 werd besloten om het logo van de club te moderniseren. Geen wapenschild meer, maar een strak logo dat zo uit de koker van een marketingbedrijf gerold kwam. Het clubsymbool is een jonge haan. Jonge hanen staan er om bekend niet bang te zijn om te vechten. Dat is ook wat van de spelers van deze club verwacht wordt.

Welke shirtsponsors heeft Tottenham Hotspur door de jaren heen gehad?

Vanaf het seizoen 1985/1986 was er een shirtsponsor te zien op het shirt van Tottenham Hotspur. Holsten was de eerste sponsor die op het shirt van deze club te zien was. Zij bleven het shirtsponsor tot het seizoen 1995/1996, waarna Hewlett Packard op het shirt kwam te staan. Vanaf het seizoen 1999/2000 nam Holsten het weer over. Zij bleven tot het seizoen 2002/2003 op het shirt. Hierna nam Thomson het over. Dit reisbureau was tot het seizoen 2006/2007 op het shirt te zien. Vervolgens werd Mansion het shirtsponsor. Vanaf het seizoen 2010/2011 werd Autonomy het shirtsponsor. Zij veranderden het volgende jaar hu naam naar Aurasma. Vanaf het seizoen 2013/2014 werd HP het shirtsponsor van Tottenham Hotspur. Zij bleven dit maar voor één seizoen, waarna AIA het nieuwe sponsor werd. Op de linkerborst is het logo van de club te zien, boven het hart. Dit staat symbool voor clubliefde. Op de rechterborst staat de ontwerper van het shirt van deze club. Door de jaren heen hebben meerdere bekende merken het shirt van deze voetbalclub ontworpen. Het shirt van de club is ontworpen door Umbro, Admiral, Le Coq Sportif, Hummel, Pony, Adidas, Kappa, Under Armour en Nike.

Wil jij ook zo’n prachtig shirt van de Spurs in jouw kast hebben hangen? Bestel hem dan eenvoudig en snel hieronder.