Sinds 1923 heeft Turkije een eigen nationaal elftal. De Turken spelen in een krachtig wit-rood shirt. Maar wat is het verhaal achter het shirt en wat betekenen de symbolen en kleuren? We vertellen je het in dit artikel.

Het Turkse nationale elftal is ook populair in ons land. Dit komt omdat er behoorlijk wat Nederlanders zijn die een Turkse achtergrond hebben. Velen van hen hebben zich altijd verbonden gevoeld met hun thuisland dan wel het thuisland van hun voorouders. Daardoor zijn er in ons land een hoop fans te vinden van het Turks nationaal elftal. Dit merk je meteen als Turkije een goede prestatie neer heeft gezet. Zeker als het land ver komt op grote toernooien, zijn er genoeg voetbalfans die al toeterend in de auto vieren dat Turkije wint. Wat een vreugde maakt dit los onder voetbalfans. Dat er in Turkije een hoop supporters zijn van het eigen nationaal elftal, zal je niets verbazen. Hier gaat het shirt van dit elftal als warme broodjes over de toonbank. Maar ook in ons land is het shirt van het Turks nationaal elftal populair om de hierboven genoemde reden. Dit shirt wordt hier veel verkocht. Daarom is het interessant om het verhaal achter het shirt van het Turks nationaal elftal te ontdekken. Hoe is dit shirt ontstaan en hoe heeft het zich door de jaren heen ontwikkeld? We nemen de geschiedenis onder de loep. Ook vertellen we je meer over de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors van het Turkse elftal.

Wat is de geschiedenis van het shirt van het Turks nationaal elftal?

Het Turks nationaal elftal werd in 1923 opgericht, wat samenviel met de oprichting van de Turkse nationale voetbalbond. Sinds de oprichting maakt Turkije deel uit van de FIFA, terwijl de nationale ploeg sinds 1962 ook deel uitmaakt van de UEFA. De eerste wedstrijd die Turkije speelde eindigde in een 2 – 2 gelijkspel tegen Roemenië. Turkije wist zich voor het eerst voor een wereldkampioenschap te kwalificeren in 1950, maar moest zich toen terug trekken door financiële problemen. Aan het WK 1954 kon de ploeg wel meedoen. Hun beste resultaat behaalde de ploeg op het WK 2002, toen de halve finale gehaald werd en het land derde werd. Sinds de oprichting heeft het shirt van het Turks nationaal elftal rode en witte kleuren. De verhouding tussen de kleuren switcht continu. Sommige jaren overheerst rood, andere jaren is juist wit de dominante kleur. Ook de vorm verschilt. Zo zijn er shirts geweest die overwegend wit waren met een rode streep, of andersom. Sommige jaren is het shirt overwegend wit of rood, met respectievelijk rode of witte boorden. De vormgeving is bijna ieder jaar weer anders.

Wat betekenen de kleuren op het shirt van het Turks nationaal elftal?

Rood en wit zijn de kleuren van het shirt van het Turks nationaal elftal. Deze kleuren zijn gebaseerd op de vlag van dit land. Rood en wit zijn beide krachtige kleuren die een vorm van onoverwinnelijkheid uitstralen. Door het dragen van deze kleuren zouden teams een psychologisch voordeel hebben ten opzichte van de tegenstander. Ook vormen rood en wit een contrast met de groene kleur van het grasveld. Hierdoor zijn de spelers altijd goed zichtbaar voor toeschouwers. De witte kleur heeft iets koninklijks en goddelijks. Vaak wordt er geswitcht welke kleur het meest dominant is op het thuis- of uitshirt: rood of wit. Beide kleuren komen ieder jaar dus wel aan bod.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van het Turks nationaal elftal?

Op het shirt van het Turks nationaal elftal zijn de symbolen van de Turkse nationale vlag te zien: een ster en de maan. De vijf punten van de ster kunnen de vijf zuilen van de Islam symboliseren, alhoewel niet iedereen het hier over eens is. Dit design voor de vlag wordt al sinds het einde van de 18e eeuw gebruikt. De maan en de ster zouden gebaseerd zijn op een droom die Osman I, de oprichter van het Ottomaanse huis, zou hebben gehad. Deze droom inspireerde hem zo heftig dat hij besloot om de vlag van het land hier op te baseren. Dit logo bevindt zich op de linkerborst of in het midden van het shirt. Hiermee staat het logo boven het hart, wat liefde voor het eigen land symboliseert.

Welke shirtsponsors heeft het Turks nationaal elftal door de jaren gehad?

Op de rechterborst van het shirt staat afgebeeld welke ontwerper het shirt van het Turks nationaal elftal gemaakt heeft. In de beginperiode was het een taak voor de nationale bonden zelf om shirts voor het elftal te regelen. Sinds de commercialisering van het voetbal doen gerenommeerde merken dit. Adidas was de eerste ontwerper van het shirt van het Turks nationaal elftal. Zij ontwierpen het shirt van 1983 tot 2002. Sinds 2002 heeft Nike deze taak overgenomen.

Wil jij het krachtige shirt van Turkije in je bezit krijgen? Of wellicht zelfs het complete trainingspak? Bestel hem dan hieronder eenvoudig en snel!