Op 16 december 1992 werd de Nederlandse voetbalster Lieke Elisabeth Petronella Martens geboren. Martens maakt onderdeel uit van de Oranje Leeuwinnen en speelt op dit moment bij FC Barcelona.

Jeugd

Martens begon met voetballen toen ze vijf jaar was, bij RVV Montagnards in Bergen. Toen ze acht jaar was ontving ze al een uitnodiging voor een regionaal KNVB-elftal. In 2005 maakte Martens de overstap naar Olympia ’18. In 2008 nam ze deel aan het HvA-project van de KNVB. Het jaar erna ging Martens naar Sc Heerenveen om in de Eredivisie te spelen. In 2010 wist Martens met Nederland de halve finale te behalen van het Europees kampioenschap onder 19. Hierna ging ze spelen bij VVV-Venlo die ook in de Eredivisie speelde vanaf seizoen 2010/11. Na een jaar bij VVV-Venlo te hebben gespeeld stapte ze over naar Standard Fémina de Liège.

Successen

Haar debuut in het Nederlandse elftal maakte Martens in 2011. Dit zelfde jaar speelde ze met haar club Standard Fémina de Liège tegen FC Twente in de BeNe Supercup. Begin 2012 verruilde Martens haar club voor de Duitse club FCR 2001 Duisburg. In de zomer van 2015 speelde Martens tijdens het wereldkampioenschap. Hier scoorde ze het enige en winnende doelpunt in de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Dit was tevens het eerste doelpunt dat door het Nederlandse dameselftal werd gemaakt op een wereldkampioenschap. In 2017 speelde ze tijdens het Europees kampioenschap en werd het Nederlands dameselftal Europees kampioen. Martens ontving tevens de prijs voor de ‘beste speelster van het toernooi’. Niet veel later werd ze door de EUFA tot ‘voetbalster van het jaar’ verkozen en twee maand later werd ze tot ‘beste voetbalster van de wereld’ verkozen door de FIFA.

Persoonlijk

Na het EK in 2017 ging ze spelen bij haar huidige club FC Barcelona Femení. Martens kampte met een teenblessure na het WK in 2019, waardoor ze een periode niet actief is geweest. In maart 2020 kwam ze terug bij het Nederlands elftal. Lieke Martens heeft een relatie met Benjamin van Leer, die actief is als doelman van Sparta Rotterdam. Het stel is sinds 2018 samen.