De Nederlandse voetbalster Vivianne Miedema werd geboren in 1996 in Hoogeveen. Miedema speelt momenteel voor Arsenal en ze is onderdeel van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal.

Jeugd

Al vanaf een jonge leeftijd ontdekt Miedema haar liefde en talent voor voetbal. Op vijfjarige leeftijd begon ze te spelen bij HZVV in Hoogeveen in het jongenselftal. Wanneer Miedema 13 jaar is, stapt ze over naar een andere voetbalclub in Hoogeveen: VV de Weide. Twee jaar later maakte ze de overstap naar SC Heerenveen. Ze maakte haar debuut op het veld in het seizoen 2011/2012. Miedema scoorde haar eerste doelpunt in de tweede wedstrijd tegen PEC Zwolle. Ze sloot haar eerste seizoen af als topscorer van de club met maar liefst 10 gescoorde doelpunten. Als 15-jarige schreef ze geschiedenis als jonge debutante in de Nederlandse Eredivisie.

Voetbalcarrière bij Bayern München

In het seizoen 2013/2014 maakte Miedema maar liefst 41 doelpunten in 27 gespeelde wedstrijden voor SC Heerenveen. Ze werd hierdoor een gewilde speelster bij diverse Europese clubs. In 2014 maakte Miedema bekend dat ze ging overstappen naar Bayern München. Ze tekende als 17-jarige een contract voor drie jaar. In 2014 scheurde ze de buitenband van haar enkel tijdens een wedstrijd. In 2015 startte ze weer voorzichtig op het veld als basisspeler. Miedema werd kampioen in de Bundesliga en ze werd daarnaast ook vice-topscorer van de competitie met 14 doelpunten in 22 gespeelde wedstrijden. 

Voetbalcarrière bij Arsenal

In 2017 maakte Miedema de overstap naar Arsenal. Daar speelde ze samen met landgenoten Daniëlle van de Donk, Sari van Veenendaal en Dominique Janssen. Ze scoorde de beslissende treffer in de finale tegen Manchester City in de WSL Cup, maar ze scoorde niet zoveel als in Bayern München. In het seizoen 2018/2019 scoorde ze vele doelpunten. Ook in het daaropvolgend seizoen doet Miedema het erg goed en ze werd de eerste speelster die meer dan 50 doelpunten scoorde in de FIFA Women’s Super League.

Interlandcarrière

Sinds 2013 behoort Miedema al tot de Nederlandse selectie. In 2014 keerde Miedema terug naar het jeugd niveau om mee te spelen in het Europees kampioenschap Onder 19. Het team wint het eindtoernooi mede dankzij de 6 doelpunten die Miedema scoorde. Ze eindigde dan ook als topscorer en ze werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi door de UEFA. In 2013 maakte Miedema haar debuut in het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal tijdens een wedstrijd tegen Albanië. In 2017 speelde Miedema haar 50ste interland en won daarna met haar team het Europees kampioenschap voetbal. Tijdens het Wereldkampioenschap in 2019 scoorde Miedema haar 60ste interlanddoelpunt. Hiermee werd ze de beste topscorer aller tijden van het Nederlandse elftal. Nederland eindigde als tweede nadat ze de finale verloren van de Verenigde Staten.

Privéleven

Miedema is al een tijdje gelukkig met haar vriendin Lisa Evans. De twee hebben elkaar ontmoet in 2015 bij Bayern München. Miedema maakte de overstap van SC Heerenveen naar Bayern München toen Evans daar al een tijdje speelde. In 2016 sloeg de vonk over en sindsdien zijn de twee een stel. Miedema maakte in 2017 de overstap naar Arsenal, maar gelukkig hoefde ze niet lang alleen in Londen te wonen voordat Evans ook de overstap naar Arsenal maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *