Voetbal is een van de sporten waarbij de meeste blessures voorkomen. Het is een sport met veel korte bewegingen en voetenwerk. Het komt geregeld voor dat de enkel bij het voetballen blesseert. In dit artikel lees je welke soorten enkelblessures voorkomen, hoe je kunt herstellen en wat je kunt doen ter preventie.

Soorten enkelblessures

Bij voetbal komt een enkelblessure vaak voor. In de sport draait het om het voetenwerk en worden veel wendende en kerende bewegingen gemaakt. Bovendien kom je in contact met tegenstanders en kun je een verkeerde landing maken door op de bal of de voet van de tegenstander te stappen.

Vaak zit de oorzaak van een enkelblessure hem in een verkeerde landing of een misstap. Er is meer kans op een enkelblessure als je problemen hebt met evenwicht, de ondergrond niet vlak is of als je enkel al eerder geblesseerd is geraakt. Er bestaan meerdere enkelblessures. Dit zijn de blessures die vaak voorkomen: een verzwikte enkel en enkelinstabiliteit.

Verzwikte enkel

Een verzwikte enkel staat ook wel bekend als een enkelverstuiking of als verrekte enkelbanden. De oorzaak van een enkelverzwikking zit hem in een voetbalbeweging of landing waarbij de voet naar binnen klapt. De buitenste banden van de enkel worden op die manier uitgerekt en beschadigen. Er kunnen zelfs scheurtjes ontstaan in de band. Ook bloedvaten kunnen kapot gaan en de binnenbanden kunnen beschadigen. Als je enkel behoorlijk verzwikt, kan bovendien het kraakbeen aan de binnenkant worden aangetast. De botstukken kunnen dan op elkaar klappen.

Vaak wordt de enkel dik bij een verzwikking, voel je aan het begin een scherpe pijn en kun je er daarna weer voorzichtig op lopen. Ook komt het vaak voor dat de enkel blauw wordt. Doet de enkel te veel zeer om erop te kunnen lopen? Dan kan het zijn dat hij gebroken is. Neem in dat geval meteen contact op met de huisarts.

Enkelblessurepreventie

Instabiele enkel

Na een hevige verstuiking kan de blessure enkelinstabiliteit ontstaan. Door het hevig uitrekken of zelfs scheuren van de enkelbanden verzwakken ze, waardoor de enkel eerder naar binnen of buiten zwikt. Als de enkelbanden na het verzwikken niet goed herstellen kan de instabiliteit ontstaan.

Herstellen van enkelblessure

Om de gehele hersteltijd te verminderen en snel weer te kunnen voetballen is het verstandig om net na het oplopen van de blessure al actie te ondernemen. De rest van de week zijn er ook adviezen die je op kunt volgen om het herstel te bevorderen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Direct na de verstuiking

Tijdens de verstuiking voel je een scherpe pijn. Die pijn neemt langzaam af en de enkel kan opzwellen. Zorg net na de verstuiking is het allereerst voor weinig belasting, zodat de enkel rust krijgt. Ga niet onnodig lopen.

Je kunt de enkel daarnaast koelen met ijs en een doek. Ten derde kun je de enkel verstevigen door middel van een verband of bandage. Dan wordt de enkel stabieler en kan het goed herstellen. Ook bevorder je het herstel als je de enkel af en toe hoog legt.

De dagen na de verstuiking

Ook de dagen na de verstuiking kun je de herstelduur bevorderen. Het blijft verstandig om de enkel te verstevigen met een verband of bandage. Probeer de enkel wel voorzichtig te bewegen en ermee te lopen om hem aan te laten sterken. Let dan goed op waar je de voet neerzet en dat je hem goed afrolt. Als belasting van de enkel niet goed voelt of de pijn erger maakt, kun je het beter later proberen. Als alternatief zou je ook zittend kunnen beginnen met het heen en weer bewegen van de enkel.

Enkel blessure Tape bondage

De enkelblessure voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ter preventie zou je daarom de volgende adviezen op kunnen volgen:
– Zorg altijd voor een goede warming up om de spieren en enkelbanden op te warmen
– Let goed op de ondergrond
– Kies voor de juiste sportschoenen die de ondersteuning bieden die je nodig hebt
– Wissel inspanning af met ontspanning
– Sla de cooling down niet over
– Vaker last van de enkel? Gebruik dan tape of bandage om hem te verstevigen voor het voetballen