Blessures aan de hamstring komen helaas vaak voor. Bij veel sporten is het een blessure die vaak roet in het eten gooit. Denk bijvoorbeeld aan sporten als hockey, hardlopen of ballet. Ook is de hamstring een spiergroep die vaak geblesseerd raakt bij het voetballen. In dit artikel lees je meer over een hamstringblessure. Zo kom je te weten wat de oorzaak kan zijn, welke soorten hamstringblessures er bestaan en hoe je van de blessure kunt herstellen.

Wat wordt er met de hamstring bedoeld?

Met de hamstring wordt een spiergroep aan de achterkant van het been bedoeld. Het zijn drie spieren die van het zitbeen tot de knie lopen, ze passeren zowel het heup- als kniegewricht. De spieren heten officieel de biceps femoris, de semimembranosus en de semitendinosus.

Oorzaak van de blessure

Bij een verkeerde beweging tijdens het voetballen kan de hamstring beschadigen. Dit kan tijdens een sprint gebeuren of bijvoorbeeld tijdens het maken van een trap of sliding. Voetbal staat bovendien bekend om het vele wenden en keren. Hier kan je de blessure ook bij oplopen.

Soorten hamstringblessures

Er zijn meerdere manieren om de hamstring te blesseren. Een verrekking of scheuring van de spiergroep komt vaak voor. We zetten op een rijtje wat dit precies inhoudt.

Verrekking

Het verrekken van de hamstring voelt als een korte hevige pijn aan de achterkant van het been of in de bil. De pijn is scherp en voelt stekend aan, vergelijkbaar met een zweepslag. Een verrekking kan gebeuren tijdens het sprinten of het afremmen. Ook kun je denken aan explosieve bewegingen als een spagaat, trap of sliding. Na de hevigste pijn wordt de spiergroep dik en mogelijk ook blauw. Ook kunnen de spieren verkrampen en moeilijker worden aangespannen.

Gescheurd

Hamstrings kunnen ook scheuren. Na de hevige pijnscheut is lopen in dat geval erg pijnlijk. De pijn kan doorstralen naar de omliggende spieren. Ook wordt de hamstring blauw en zwelt hij op. Het scheuren van de hamstrings heeft meerdere gradaties. Het kan gaan om een klein scheurtje of een volledige scheur door een of meerdere spieren in de spiergroep. Bij een volledig gescheurde hamstring is het niet meer mogelijk om de spier aan te spannen. De herstelduur is dan langer dan bij een verrekking.

Herstellen van de hamstringblessure

Om zo snel mogelijk weer door te kunnen gaan met voetbal, zijn er handelingen die kunt opvolgen. Er is een onderscheid tussen de acties die je direct na het blesseren kunt doen en in de dagen daarna.

Direct na het blesseren

Vlak na het blesseren van de spiergroep, is het raadzaam om de spieren met een icepack te koelen. In combinatie met het koelen is rust nemen erg belangrijk. Zo worden de spieren niet belast, kunnen ze rustig ontspannen en herstellen. Dat komt de hersteltijd ten goede.

Na het rust nemen en koelen kun je rustig proberen de spiergroep te bewegen. Zet daarbij niet te veel kracht en ga niet verder als het te veel pijn doet. Simpele bewegingen kun je ook vanuit een zittende positie uitvoeren om het op te bouwen.

Hamstring blessure behandeling

De dagen na het blesseren

De revalidatie van de hamstringblessure dient serieus genomen te worden. Bij een heftige blessure kan het aardig wat weken duren voordat de blessure is hersteld. Afhankelijk van de hoeveelheid last van de blessure kan het nuttig zijn om voor een behandeling naar de fysiotherapeut of huisarts te gaan.

Specialisten weten immers precies wat wel en niet kan en wat de hamstring nodig heeft om te herstellen. Zo kun je op een verantwoorde manier langzaam weer kracht opbouwen zonder de blessure erger te maken. Ook kan een specialist je looptechniek onder de loep nemen en samen een trainingsschema opstellen.

Preventie

Om te voorkomen dat je (opnieuw) een hamstring blessure oploopt, kun je ter preventie bepaalde acties ondernemen. Zo doet het al veel goeds om de training te beginnen met een warming up. Hierbij kun je de spieren alvast opwarmen en krijg je over het algemeen minder snel last van blessures. Ook werkt het om de sportsessie af te sluiten met een cooling down.