In de Belgische stad Luik bevindt zich het Maurice Dufrasnestadion. Dat is het voetbalstadion van de topclub Standard Luik. De vijfde voorzitter van de club van 1909 tot 1931, Marice Dufrasne, kreeg de eer om het stadion te vernoemen. De naam Sclessin wordt echter vaker gebruikt. De wijk waarin het stadion ligt heet namelijk zo. 

De geschiedenis van het Sclessin stadion

In 1909 werd het eerste stadion voor Standard Luik in gebruik genomen. De capaciteit was echter nog niet zo veel dus daarom werd het in 1925 uitgebreid tot 20.000 plaatsen. Daarnaast werd er in 1940 nog een grote staantribune aangemaakt zodat er 10.000 plaatsen bij konden komen. De allergrootste capaciteit werd echter nog later bereikt in 1973 met 43.000 plaatsen. De jaren daarna werden er ook nog renovaties gedaan zodat er drie nieuwe tribunes konden worden gebouwd. Het stadion werd nog een keer onder handen genomen in 1999 zodat Euro 2000 ontvangen kon worden. Het werd toen omgevormd tot een ware voetbaltempel met ongeveer 30.000 zitplaatsen. Zeven jaar later kreeg het stadion een nieuw veld met veldverwarming. Dit kostte meer dan een miljoen euro. 

De supporters van Luik 

De club Standard dat het stadion kent als zijn thuisbasis is heel erg bekend in België. Het bijzondere is dat alle supporters uit de vier hoeken van het land ondanks verschillende dialecten toch allemaal samen komen om de voetbalclub te zien spelen.  De supporters van Luik zijn ook super erg bekend door hun vurigheid. Daarom heeft Luik ook de bijnaam ‘Vurige Stede’. Je kunt de supporters in vier groepen onderscheiden. Ten eerste heb je de ‘Kop Rouche’ in tribune 2. Zij zijn de belangrijkste groep supporters. Dan heb je nog ‘Hell-Side 81’ in tribune 3 die zijn grotendeels de Angelsaksische fans. Daarnaast heb je nog de ‘Ultras Inferno’ ook in tribune 3 met het Romeins karakter en de ‘Publik Hysterik’ in tribune 4. Doordat er zoveel aandacht is voor de club, wilde Standard het stadion in 2009 nog een keer vergroten tot 50.000 zitplaatsen, waaronder 4000 VIP-plaatsen. Ze wilde dit ook graag doen zodat ze konden rivaliseren met de grote Europese ploegen. Daarnaast wilde ze ook om de wereldbeker 2018 of 2022 kunnen organiseren samen met Nederland zoals ze wilden doen in 2000. De plannen werden uiteindelijk wel afgeblazen omdat het al bekend was geworden dat de wereldbeker in 2018 én 2022 niet naar België zou komen. 

Een kapotte grasmat

Sclessin was ook het begin- en eindpunt van de wielerkoers Sclessin-Marche-Sclessin. Deze werd in 1922 zelfs gewonnen door de Luikenaar Albert Jordens. Maar in 2005 toen de competitie net was afgelopen bleek het opeens dat Standard Luik nog een beslissingswedstrijd moest spelen voor hun deelname aan de UEFA-cup. Er was na de wielerkoers veel schade aan het grasmat waardoor er een nieuwe moest worden geplaatst. De aangerichte schade kostte de club wel zes ton om te repareren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *