De shirts van Feyenoord gaan ieder jaar weer als een malle. De supporters staan altijd te popelen om het mooie nieuwe tenue in huis te halen. Maar wat is het verhaal achter het shirt van Feyenoord? Dat bespreken we hieronder in meer detail. Zo gaan we onder meer in op de rijke geschiedenis van dit shirt en bespreken we allerlei elementen hiervan, van de kleuren tot aan de shirtsponsors die door de jaren heen op dit shirt te zien waren.Wat is de geschiedenis van het shirt van Feyenoord?
De voorloper van Feyenoord werd op 19 juli 1908 opgericht in het café “De Vereeniging”. Toen heette de club nog Wilhelmina. Het tenue dat toen gebruikt werd was een rood shirt dat voorzien was van blauwe mouwen en witte broeken. Vanaf 1909 werd de naam Volharding, na een fusie met HFC. Echter werd ontdekt dat er in Haarlem al een club was met deze naam. Daarom werd de naam veranderd naar RVV Celeritas. In 1912 had de voorloper van Feyenoord wederom hetzelfde probleem: na promotie naar de NVB bleek dat er al een club met de naam Celeritas was. Daarom werd de naam van de club aangepast naar ‘Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord’. De rest is historie. Toen de naam naar Feyenoord werd aangepast, werd ook besloten om het tenue aan te passen. Voortaan werd er gebruik gemaakt van rood en witte shirts met zwarte broeken en zwarte kousen. De ene helft van het shirt is rood met een witte mouw en de andere helft van het shirt is wit met een rode mouw. Dit is het karakteristieke Feyenoord shirt zoals we het vandaag de dag nog altijd kennen. Feyenoord behoort in Nederland tot de traditionele top 3 van de Eredivisie. Deze top 3 vormen zij samen met aartsrivaal Ajax en PSV. Niet voor niets wordt Ajax – Feyenoord De Klassieker van de Eredivisie genoemd. Deze wedstrijden leveren altijd spektakel op. Maar ook de wedstrijden tegen PSV leveren vrijwel altijd onvergetelijke momenten op. In totaal is Feyenoord 15 keer landskampioen geworden. Het laatste kampioenschap was in 2016/2017. Daarnaast was Feyenoord de laatste Nederlandse club die een Europese prijs won. Dat was in het seizoen 2001/2002, toen de UEFA Cup werd gewonnen. Recente haalde het team nog de finale van de Conference League.
Waarvoor staan de kleuren in het shirt van Feyenoord?
De kleuren van het tenue van Feyenoord zijn voornamelijk rood en wit. Vaak is ook zwart ergens in verwerkt, bijvoorbeeld bij de boorden. Van oudsher zijn rood en wit populaire kleuren voor tenues. Ook clubs als Ajax, PSV en Sparta hebben bijvoorbeeld voor deze kleuren gekozen. Ten eerste is voor deze kleuren gekozen omdat het krachtige kleuren zijn. Onbewust maak je hiermee indruk op je tegenstander. Daarnaast vormen rood en wit een contrast met het groene gras van het veld. Hierdoor zijn voetballers altijd goed te zien, zowel op camera als in het stadion. Vaak gaat het tenue gepaard met een zwarte broek en zwarte sokken, wat een mooi contrast oplevert.
Wat betekenen de symbolen op het tenue van Feyenoord?
Het symbool op het shirt van Feyenoord is het logo van deze Rotterdamse club. Dit logo is altijd te vinden op de witte zijde van het shirt. Niet alleen is het logo beter zichtbaar aan deze zijde, maar hier is ook voor gekozen zodat het logo van de club zich boven het hart bevindt. Dit geeft aan dat Feyenoord in het hart zit van de spelers, maar ook dat ze zich met heel hun hart in moeten zetten voor de club. Dat is wat de supporters graag willen zien. Feyenoord is bij uitstek de Nederlandse club waar je het beste ziet dat clubliefde niet dood is.
Welke shirtsponsors heeft Feyenoord door de jaren heen gehad?
Sinds het seizoen 1982/1983 is het tenue van Feyenoord voorzien van een shirtsponsor. De eerste sponsor van deze Rotterdamse club was de Gouden Gids. Al na twee seizoenen werd deze sponsor ingeruild voor een nieuwe sponsor: Opel. Dit automerk zou uiteindelijk vijf seizoenen het shirtsponsor blijven van Feyenoord. Vanaf het seizoen 1989/1990 werd HCS de sponsor op het shirt. Na twee seizoenen kwam er alweer een nieuw sponsor op het tenue: Stad Rotterdam Verzekeringen. Tot het seizoen 2003/2004 bleef deze sponsor op het shirt staan, totdat Stad Rotterdam Verzekeringen vervangen werd door Fortis. Vanaf 2009/2010 was het ASR Verzekeringen. In het seizoen 2013/14 kwam Opel wederom op het shirt te staan. Dit duurde tot 2017/2018, toen Qurrent op het shirt kwam. Vanaf seizoen 2019/2020 staat Droom Parken op het shirt. De meest recente shirtsponsor is Euro Parcs, die sinds het seizoen 2021/2022 op het tenue te zien is.